Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Novavax onderuit vanwege risico’s coronavaccin

Novavax onderuit vanwege risico’s coronavaccin
3 jun 2022 om 17:40

Aandelen van de Amerikaanse vaccinmaker Novavax verliezen vrijdag bijna een kwart van hun waarde, nadat de US Food and Drug Administration meldde dat er risico’s zijn op een mogelijke hartontsteking die verband houdt met het coronavaccin van het bedrijf.

De gegevens werden vrijgegeven voorafgaand aan een bijeenkomst van de FDA op 7 juni om te bepalen of het Novavax-vaccin moet worden goedgekeurd voor gebruik in noodgevallen.

Het vaccin bleek voor 90 procent effectief bij milde, matige en ernstige coronagevallen bij 30.000 proefpersonen die meededen aan een onderzoeksstudie van Novavax. Binnen de leeftijdscategorie 18 tot 64 is de effectiviteit zelfs meer dan 91 procent.

Maar de FDA wees op meerdere gevallen van myocarditis en pericarditis na toediening van het vaccin, specifiek binnen zeven dagen na de tweede dosis bij mannelijke tieners en jongere mannen.

Op korte termijn lijkt dit zich in de meeste gevallen ook zonder problemen op te lossen, “hoewel er nog geen informatie beschikbaar is over mogelijke gevolgen op de lange termijn”, schreven FDA-onderzoekers.

Ontstekingen van de hartspier komen ook bij andere coronavaccins voor, omdat ze gelinkt zouden zijn aan de mRNA-technologie waarmee de vaccins zijn ontwikkeld. Toch stelt de FDA dat het risico op myocarditis mogelijk groter is bij het Novavax-vaccin, omdat de aandoening in de beoordeling van andere vaccins in het pre-goedkeuringsproces niet werd vastgesteld.

Het aandeel Novavax daalt vrijdag ruim 24 procent.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.