Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Fed bereid tot afremmen economie

Fed bereid tot afremmen economie
25 mei 2022 om 20:33
Fed

De Federal Reserve maakt haast om het monetaire beleid te verkrappen tot een neutraal niveau, maar sluit een beleid dat de economische groei bewust afremt niet uit als middel om de inflatie te beteugelen. Dat bleek woensdag uit de notulen van de laatste beleidsvergadering begin mei.

Bij de vergadering dachten de meeste beleidsmakers dat de rente in beide komende twee beleidsvergaderingen waarschijnlijk met 50 basispunten verhoogd zou moeten worden, bovenop de renteverhoging van 50 punten waartoe tijdens de laatste vergadering op 3 en 4 mei werd besloten. 

Ook werd er gesproken over het afremmen van de economie. “Op dit moment oordeelden de deelenemers dat het belangrijk was om spoedig het monetaire beleid naar een meer neutrale houding te verschuiven. Ze noemden het ook  heel goed mogelijk dat een beperkende beleidspositie passend kon worden.”  

Na de laatste vergadering staat de standaardrente bij de Fed op 0,75 tot 1,00 procent. Ook besloot de centrale bank om vanaf 1 juni de portefeuile van 9 biljoen dollar aan staatsleningen die de Fed heeft opgekocht te laten aflopen zonder de opbrengst van de afgeloste bedragen opnieuw te investeren.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.