Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Europese beurzen hoger het weekend in

Europese beurzen hoger het weekend in
29 apr 2022 om 18:30

De aandelenmarkten in Europa zijn vrijdag hoger geëindigd. De Stoxx Europe 600 index sloot 0,7 procent in de plus op 450,39 punten, de Duitse DAX won 0,8 procent op 14.097,88 punten, de Franse CAC 40 steeg 0,4 procent op 6.533,77 punten en de Britse FTSE 100 eindigde 0,5 procent in het groen op 7.544,55 punten.

Na de opwaartse beweging van de Amerikaanse markten donderdag en Aziatische aandelen vrijdagochtend, konden de Europese beurzen niet achterblijven, zag beleggingsspecialist Kevin Verstraete van Lynx.

Beleggers waren deze week in een juichstemming over het solide winstrapport van Meta Platforms, waaruit de veerkracht in de techsector blijkt in het licht van stijgende inflatie, hoewel het sentiment in de VS vrijdag een stuk bedrukter is na tegenvallende resultaten van Amazon en een waarschuwing van Apple.

Op maandbasis is het plaatje op de Europese beurzen minder rooskleurig. In april verloor de Stoxx 600 index bijna 2 en de Duitse DAX zelfs richting de 3 procent.

Op macro-economisch vlak werd vrijdag bekend dat de inflatie in de eurozone in april iets harder is gestegen. De consumentenprijzen stegen op jaarbasis 7,4 procent. De kerninflatie bedroeg 3,5 procent.

De economie in de eurozone is op kwartaal- en jaarbasis gegroeid met respectievelijk 0,2 procent en 5,0 procent. De Duitse economie is in het eerste kwartaal op kwartaalbasis gegroeid met 0,2 procent en wist daardoor een technische recessie te vermijden. Carsten Brzeski van ING waarschuwt echter voor teveel optimisme.

“Een magere groei is natuurlijk beter dan geen groei, maar het feit dat de krimp in het vierde kwartaal van 2021 niet eens werd gecompenseerd en de toch nogal sombere vooruitzichten pleitten duidelijk voor voorzichtigheid”, aldus de econoom.

De Franse economie is het afgelopen kwartaal gestagneerd. Het Franse bureau voor de statistiek meldde tevens dat de consumentenprijzen in Frankrijk op maand- en jaarbasis zijn gestegen met respectievelijk 0,4 procent en 4,8 procent.

WTI-olie kost vrijdag zo’n 107 dollar. Op maandbasis betekent dat een stijging van 7 procent. De euro/dollar noteerde rond het Europese slot op 1,0531 en daarmee op maandbasis 4,5 procent lager.

Bedrijfsnieuws

BASF heeft de voorlopige cijfers over het eerste kwartaal bevestigd, en handhaafde de outlook voor het hele boekjaar. Het aandeel daalde bijna een procent.

Verlichtingsbedrijf Signify steeg in Amsterdam bijna 4 procent. Het bedrijf heeft in het eerste kwartaal van 2022 een hogere omzet en winst geboekt, waarmee de verwachtingen van analisten werden overtroffen. 

Remy Cointreau bevestigde vrijdag zijn winstverwachting voor het gebroken boekjaar 2022 en zei vertrouwen te hebben in een sterke start van het nieuwe jaar, aangezien de omzet het afgelopen kwartaal minder hard daalde dan verwacht. Het aandeel won bijna 2 procent.

IMCD heeft in het eerste kwartaal van dit jaar de resultaten zien stijgen, zoals ook was verwacht. De distributeur van chemicaliën en voedingsingrediënten sloot toch een procent lager.

In Frankfurt deed Delivery Hero opnieuw goede zaken, met een plus van bijna 7 procent en steeg HelloFresh zo’n 6 procent. Vonovia was hekkensluiter in de DAX, met een verlies van bijna 4 procent en Henkel daalde zo’n 3 procent.

In Parijs ging Renault aan kop in de CAC 40, met een plus van bijna 3 procent. Safran verloor ruim 2 procent.

Wall Street

De Amerikaanse beurzen noteerden rond het Europese slot 1 tot 2 procent lager.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.