AEX *
Toegang tot al onze analyses en kooptips? Word abonnee
AEX *
AMX *
BEL20 *
NAS100 *
US30 *
USA500 *
VIX *

Beursnieuws

ABM donderdag, 28 april 2022 08:24

Onderliggende groei Unilever flink hoger dan voorzien

In dit artikel vind u onder andere informatie over: Unilever,

Unilever heeft in het eerste kwartaal van 2022 een onderliggende groei geboekt die flink boven de verwachtingen van analisten uitviel, maar waarschuwt wel voor hogere kosten in de tweede helft van dit jaar. Dit bleek donderdag uit cijfers van de gigant in persoonlijke verzorging en voeding.

Unilever zag de omzet in het eerste kwartaal met 11,8 procent stijgen tot 13,8 miljard euro. Het bedrijf profiteerde onder meer van een gunstige impact van wisselkoersen van 3,5 procent en vooral hogere prijzen. Analisten hielden rekening met een omzet van 13,2 miljard euro.

Op onderliggende basis steeg de omzet met liefst 7,3 procent, waar analisten uitgingen van een groei met slechts 4,4 procent. Volumes hadden een negatieve impact van 1,0 procentpunt op de groei, terwijl prijzen juist 8,3 procentpunt bijdroegen.

De sterkste groei kwam van de divisie Home Care, waar de omzet onderliggend met 9,2 procent groeide. De divisie droeg 3 miljard euro bij aan de omzet. Beauty & Personal Care droeg 5,7 miljard euro bij, hetgeen goed was voor een onderliggende omzetgroei van 7,1 procent. Foods & Refreshment liet een onderliggende omzetgroei van 6,5 procent zien op een omzet van 5,1 miljard euro.

Aandeelhouders kunnen een stabiel kwartaaldividend tegemoet zien van 0,4268 euro per aandeel. Bovendien is Unilever gestart met het opkopen van maximaal 3 miljard euro aan eigen aandelen. De eerste 750 miljoen euro aan aandelen zijn al teruggekocht.

Outlook

In februari waarschuwde Unilever voor een "erg hoge kosteninflatie" in de eerste jaarhelft van meer dan 2 miljard euro. In de tweede jaarhelft zou dit afnemen tot ongeveer 1,5 miljard euro. Unilever waarschuwde donderdag dat de oorlog in Oekraïne en de gestegen prijzen voor grondstoffen toch voor hogere kosteninflatie zal zorgen in de tweede jaarhelft. Unilever mikt voor het tweede helft van dit jaar op een nog hogere kosteninflatie van 2,7 miljard euro.

Dit zal ertoe leiden dat Unilever de prijzen opnieuw moet aanpassen, hetgeen een impact zal hebben op de volumes.

Unilever verwacht voor 2022 een onderliggende omzetgroei van 4,5 tot 6,5 procent. Het bedrijf verwacht aan de bovenkant van de bandbreedte uit te zullen komen, zo werd donderdag bekend.

Verder zal de onderliggende operationele marge in de eerste jaarhelft binnen de voorziene bandbreedte voor 2022 van 16 tot 17 procent vallen. Door de hogere kosten die in de tweede jaarhelft worden voorzien, verwacht Unilever dat de marge dit jaar aan de onderkant van de afgegeven bandbreedte zal uitkomen. "De grootste onzekerheid heerst momenteel rond de kosten", aldus het bedrijf.

Unilever verwacht dat de marges herstellen in 2023 en 2024 als de markt normaliseert.Lees meer over de onderwerpen in dit bericht:

Omzetcijfers, Aex_fonds

De Aandeelhouder TV

oktober 2, 2022

Beursexperts halen roze bril uit de kast

september 30, 2022

Vrees voor harde landing maakt aandelen onaantrekkelijk

september 30, 2022

Ontvang 3 maanden GRATIS DeAandeelhouder Premium

september 30, 2022

AEX Hopen of Vrezen? – 30sep22

Het laatste beursnieuws

updates

 • 08:19

  Beleggers wachten met spanning op nieuwe inflatiecijfers

 • 17:21

  TA van Edward Loef – Vangrails in de Nasdaq-100 index

 • 16:51

  LYNX Beursflash | Aandeel ING: profiteren van stijgende rentes

 • 11:40

  AEX toont kracht & technisch bodempatroon voor aandeel BESI

 • 08:05

  Beurzen omhoog in aanloop naar nieuwe inflatiecijfers

 • 17:24

  TA van Edward Loef – Opwaartse koersuitbraken?

 • 07:43

  Dalende inflatieverwachting geeft beurzen een boost

 • 17:47

  TA van Edward Loef – Bankaandelen hoger na ECB-besluit

 • 13:00

  Swing trading: een ‘spannende’ beleggingsstrategie

Masterclasses

 • LIVE Voorbeurs handelen in Amerikaanse aandelen

Columns

Nieuw
01 okt 07:03 Nico Inberg

Paniek in Engeland: Truss zal plannen moeten inslikken

30 sep 16:01 Coinmerce

Apple ondersteunt NFT’s in App Store

30 sep 15:20 Redactie

Waarom staan ASML, ASMI en BESI vandaag in het rood?