Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Grondstoffenrally verzwakt door China en hoge verwachtingen renteverhoging

Grondstoffenrally verzwakt door China en hoge verwachtingen renteverhoging
25 apr 2022 om 18:21

De grondstoffenmarkt blijft zich afwisselend richten op ondersteunende aanbodverstoringen en het risico van een lagere vraag als gevolg van aanhoudende problemen in China. Daarnaast is de aandacht gericht op de inspanningen van de centrale banken om de inflatieniveaus te bestrijden die sinds de jaren 80 niet meer zijn voorgekomen.

Het lijdt weinig twijfel dat de recente, zeer sterke groei- en werkgelegenheidscijfers de komende maanden negatief zullen worden beïnvloed door de aanhoudend hoge inflatie en de stijgende rente. Als dat alleen de focus op grondstoffen was, dan zou de piek nu al bereikt zijn en zouden de prijzen de komende maanden lager kunnen uitkomen. Wij denken echter dat grondstoffen steun zullen blijven ondervinden, omdat het aanbod waarschijnlijk evenveel of misschien zelfs meer problemen zal opleveren dan de vraag. De sancties tegen Rusland, nu een paria-natie voor een groot deel van de wereld, zullen waarschijnlijk niet verdwijnen zodra de vrede in Oekraïne terugkeert.

Rusland is ’s werelds op één na grootste exporteur van grondstoffen, van energie tot metalen en landbouw. Door de sancties tegen dit land zullen consumenten en industrieën over de hele wereld moeite blijven hebben om aan de benodigde grondstoffen te komen. Bovendien hebben recente zwakke eerstekwartaalcijfers van de grootste mijnbouwbedrijven, zoals BHP, Vale, Rio Tinto en Anglo American, allemaal gewezen op de uitdagingen waarmee deze bedrijven worden geconfronteerd. Ze hebben alle te maken met stijgende kosten, van staal en diesel tot arbeid, alsmede sociale onrust en onstabiel weer. Dit zijn allemaal factoren die ertoe hebben geleid dat de productie niet aan de verwachtingen voldeed.

De prijs van koper bijvoorbeeld blijft binnen een bandbreedte steken. Hoewel de vooruitzichten voor de vraag op korte termijn zijn verslechterd en de voorraden in de door de beurzen gecontroleerde opslagplaatsen de voorbije vier weken zijn gestegen, blijven de vooruitzichten volgens ons prijsondersteunend. De vraag naar maatregelen om Rusland te isoleren door de afhankelijkheid van zijn olie en gas te verminderen, zal waarschijnlijk de elektrificatie van de wereld versnellen. Hiervoor is een overvloedige hoeveelheid koper nodig.

Naarmate de oorlog zich voortsleept en de vijandelijkheden tijdelijk afnemen, is de aandacht van de markt verschoven naar het thema van de lagere vraag. Dat wordt momenteel aangedreven door enkele korte- en andere meer langetermijnontwikkelingen. Ruwe olie is het meest opvallend in deze context en heeft het grootste deel van zijn door de invasie gestimuleerde winsten verloren. Hierbij ligt de focus op China’s verergerende corona-uitbraken, de vrijgave van strategische reserves en een havikachtige draai van de Amerikaanse Federal Reserve die zorgen baart over groei en vraag.

De mogelijkheid dat de VS volgend jaar in een recessie terechtkomt, werd deze week door sommige analisten geopperd nadat de Federal Reserve het vooruitzicht had geopperd om de rente sneller op te trekken om de hoge en stijgende inflatie te bestrijden. De markt heeft tien renteverhogingen van 25 basispunten in de komende tien maanden bijna ingeprijsd, waarbij Jim Bullard van de Fed op een nog hoger tempo rekent. Bovendien zal de Fed vanaf mei beginnen met het agressief afbouwen van haar balans. De vermindering van de liquiditeit zal hetzelfde effect hebben als drie of vier extra renteverhogingen met 25 basispunten.

Inflatie blijft een belangrijk punt van zorg voor de markt. Het wordt nu steeds meer gevoeld door consumenten en bedrijven over de hele wereld. De economische gevolgen zijn in toenemende mate zichtbaar.

De wereldvoedselprijzen blijven ook een belangrijk punt van zorg, zoals blijkt uit de voedselprijsindex van de FAO. In maart stegen de voedselprijzen met 12,6% tot een record nadat de oorlog een ravage had aangericht in de bevoorradingsketens in de cruciale regio van de graanschuur van de Zwarte Zee. De index lag 33% hoger dan dezelfde tijd vorig jaar, maar de laatste stijging weerspiegelde nieuwe recordhoogten voor plantaardige oliën (23,2% op jaarbasis, 56,1% op jaarbasis), granen (17,1%, 37,3%) en vlees, terwijl die voor suiker (6,7%, 22,6%) en zuivelproducten ook aanzienlijk stegen.

 

Bron: Saxo Groep

Ruwe olie blijft handelen binnen een nauwe bandbreedte rond $107 in Brent en $102,5 in WTI. Onder de oppervlakte is de markt echter allesbehalve kalm. Er zijn verstoringen van het aanbod uit Libië en Rusland. Maar ze worden momenteel gecompenseerd door de vrijgave van strategische reserves en een lagere vraag in China, waar functionarissen worstelen om een golf van Covid-19 in belangrijke steden uit te roeien.

Deze week zal de aandacht uitgaan naar de winsten van de olie-supermajors zoals Exxon Mobil, TotalEnergies en Chevron. De markt zal  zich vooral concentreren op de hoogte van de productie en hoe de oliebedrijven de impact zien van de oorlog in Oekraïne, de vernietiging van de vraag door de stijgende prijzen en de monetaire verstrakking.

Gezien de aanhoudende oorlog en het risico op bijkomende sancties of acties van Rusland, blijft het neerwaartse risico voor ruwe olie volgens ons beperkt. In onze onlangs gepubliceerde Quarterly Outlook hebben wij aangegeven waarom de olieprijs dit kwartaal tussen $90 en $120 kan blijven liggen en waarom structurele problemen, met name de aanhoudende onderinvesteringen, de prijs de komende jaren zullen blijven ondersteunen.

De prijsontwikkelingen voor goud en zilver van de afgelopen week beschreven heel goed de huidige drijfveren die de markten beïnvloeden, waarbij goud relatief stabiel handelde, terwijl zilver hernieuwde verkoopdruk ondervond. Ondanks de recente zwakke prijsontwikkeling blijft goud in trek bij vermogensbeheerders die bescherming zoeken tegen stijgende inflatie, lagere groei, geopolitieke onzekerheden en de verhoogde volatiliteit in aandelen en niet in de laatste plaats obligaties.

De afgelopen week verhoogde de markt opnieuw haar verwachtingen voor renteverhogingen in de VS. De prognoses wijzen nu op drie opeenvolgende Fed-renteverhogingen van een halve punt. Het snelste tempo van verkrapping sinds het begin van de jaren tachtig zou de rente tegen december met 2,5% kunnen doen stijgen.

Het vermogen van goud om deze druk te weerstaan wordt gezien als een poging van de markten om zich in te dekken tegen een beleidsfout die ’s werelds grootste economie in een neerwaartse spiraal doet belanden. Tot dusver heeft het huidige Amerikaanse winstseizoen echter aangetoond dat bedrijven in staat zijn om hogere kosten door te berekenen en marges te behouden.

De gasprijzen in Europa hebben deze maand wat aan kracht ingeboet. Het warmere weer heeft de vraag doen afnemen, waardoor de prijs van direct geleverd gas naar het laagste niveau is gedaald sinds het begin van de oorlog in Oekraïne. De lage aanvoer uit Rusland en een vermindering van de gasstromen uit Noorwegen wegens seizoensgebonden onderhoud werden gecompenseerd door de aankomst van grote LNG-transporten en een warm begin van de lente.

De opslagniveaus op het continent zijn bijna een maand vroeger dan vorig jaar gestegen. Nu Europa zijn inspanningen opvoert om zijn afhankelijkheid van Russisch gas te verminderen, worden deze ontwikkelingen met een zucht van verlichting begroet. Maar er ligt een lange en zeer dure weg voor ons om dit plan te doen slagen. Op de korte termijn zal de markt zich zorgen blijven maken over de weerstand van Europese kopers tegen de Russische roebel-voor-gas order, met rekeningen die later deze maand moeten worden betaald.

Ole Hansen, hoofd Grondstoffenstrategie Saxo Bank

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.