Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

AEX zet opmars vermoedelijk voort

AEX zet opmars vermoedelijk voort
17 mrt 2022 om 08:06

De Amsterdamse beurs gaat donderdag naar verwachting licht hoger van start, nadat Wall Street na de nodige volatilteiit woensdagavond toch overtuigend hoger sloot.

Futures op de AEX index wezen ongeveer een uur voor de beursgong op een winst van 0,7 procent. 

Woensdag was het nog feest op het Damrak met een winst van 4 procent op 703,52 punten, geholpen door een enorme koerssprong van Prosus. Maar ook in de rest van Europa stegen de indices met vergelijkbare percentages. 

Een opleving van Chinese techfondsen en opmerkingen van Oekraïne dat er ruimte is voor compromissen in de vredesonderhandelingen met Rusland gaven de  mondiale aandelenmarkten lucht na weken met een overwegend negatief sentiment. Dit had zijn weerslag op de olieprijs, die als 'stress indicator' onder druk stond. 

Het zwaartepunt van de handelsdag lag bij het rentebesluit van de Federal Reserve. Conform de verwachting verhoogde de centrale bank woensdagavond de belangrijkste rente, de federal funds rate, met 25 basispunten. Het discontotarief werd verhoogd met 0,25 procentpunt naar 0,50 procent.

Het besluit werd met 8 stemmen voor en één stem tegen genomen. De enige die tegenstemde was James Bullard, die wilde dat de rente met 50 basispunten werd verhoogd.

De Fed zei tevens te verwachten dat het binnenkort een plan zal aankondigen voor het verkleinen van zijn balans ter waarde van 9 biljoen dollar. Daarnaast bleek uit de zogeheten dot plot dat de Fed dit jaar in totaal zeven renteverhogingen voorziet. Dit was volgens marktanalist Philip Marey van Rabobank conform de verwachting en is volgens de analist inmiddels ingeprijsd.

Wat volgens de analist van Rabobank wel verraste is dat de Amerikaanse centrale bank van plan is om volgend jaar door te gaan met het verhogen van de rente. "De teller staat voor 2023 op 3 of 4 renteverhogingen", aldus Marey. 

Na een voortvarende opening gaven de Amerikaanse hoofdindices in aanloop naar het rentebesluit een fors deel van de winsten prijs, om vervolgens weer royaal te klimmen. Techbeurs Nasdaq won zelfs bijna 4 procent, terwijl de meer traditioneel samengestelde Dow Jones index 1,6 procent won.

Ook in Azië is het sentiment vanochtend opperbest. De beurs in Hongkong wint zelfs bijna 6 procent, terwijl Tokio 3,5 procent weet bij te schrijven. De andere beurzen winnen minimaal 1 procent.

De aprilfuture voor een vat West Texas Intermediate ruwe olie sloot woensdag 1,5 procent lager op 95,04 dollar op de New York Mercantile Exchange. In de Aziatische handel vanochtend wint de olieprijs evenwel ongeveer 2 procent. 

Bedrijfsnieuws

Jefferies verlaagde het koersdoel voor Prosus van 89,00 euro naar 55,00 euro bij handhaving van het Houden advies. Credit Suisse verlaagde het koersdoel voor Just Eat Takeaway, terwijl Berenberg het koersdoel voor Basic-Fit licht verhoogde.

Pharming Group zag in 2021 de omzet en winst onder druk staan. De omzet daalde met 6 procent van 212 naar 199 miljoen dollar. Ook de brutowinst nam met 6 procent af en de nettowinst halveerde ruimschoots van 37,7 miljoen naar 16,0 miljoen dollar. Pharming verwacht in 2022 een terugkeer naar een enkelcijferige groei van de groepsomzet uit de verkoop van Ruconest.

NSI tekende een eerste huurcontract met Spaces voor zijn kantoor Well House, op de Amsterdamse Zuidas. Met de verhuur van 3.800 vierkante meter is twintig procent van het gebouw al verhuurd voordat aan de bouw is begonnen.

Core Laboratories waarschuwde woensdagavond dat de winst in het lopende eerste kwartaal flink lager zal uitvallen dan eerder gedacht. 

Slotstanden Wall Street

De S&P 500 index steeg woensdag 2,2 procent tot 4.357,92 punten, de Dow Jones index won 1,6 procent op 34.063,10 punten en de Nasdaq sloot 3,8 procent hoger op 13.439,55 punten.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Koers van aandelen in dit artikel

  • NED25
    * *
  • NLMID
    * *

Premium analyses

Altijd op de hoogte van de laatste Ontwikkelingen op de beurs!

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en mis niks!