Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Waarvoor kan je rechtsbijstandverzekering gebruiken?

Waarvoor kan je rechtsbijstandverzekering gebruiken?
1 mrt 2022 om 13:00

Ben je zelfstandig ondernemer? Zorg er dan voor dat je goed verzekerd bent voordat je van start gaat. Er wordt vaak een arbeidsongeschiktheidsverzekering en een aansprakelijkheidsverzekering afgesloten, maar een rechtsbijstandverzekering wordt regelmatig als overbodig beschouwd. Veel ondernemers denken namelijk dat zij deze verzekering niet nodig hebben, waardoor ze het zonde vinden om hier kosten voor te maken. Toch kan een rechtsbijstandverzekering in verschillende situaties uitkomst bieden. Om jou te overtuigen deze verzekering af te sluiten, vertellen wij je in deze tekst waarvoor je een rechtsbijstandsverzekering kunt gebruiken.

Rechtsbijstandverzekering voor zakelijke conflicten
Als ondernemer verwacht je ongetwijfeld niet dat je te maken krijgt met een conflict, maar besef je wel dat een ongeluk in een klein hoekje zit. Zo kun je bijvoorbeeld verzeild raken in een conflict met een leverancier, medewerker of afnemer. Om te voorkomen dat dit tot (grote) problemen leidt, sluit je een zakelijke rechtsbijstandverzekering af. Hiermee ben je verzekerd voor juridische hulp bij een zakelijk conflict. Je hoeft de kosten voor deze hulp niet zelf op te hoesten, want dit wordt vergoed door de verzekeraar waarbij je een rechtsbijstandverzekering hebt afgesloten. Indirect betaal je deze kosten wel zelf, want je draagt maandelijks premie af. Desondanks ben je onderaan de streep vaak (een stuk) goedkoper uit dan wanneer je de juridische hulp zelf moet betalen.

Particuliere rechtsbijstandverzekering biedt geen uitkomst
Naast een zakelijke rechtsbijstandverzekering kun je ook een particuliere rechtsbijstandverzekering afsluiten. Hiermee ben je verzekerd van juridische hulp bij bijvoorbeeld een getuigenverhoor of strafzaak. Heb je een particuliere rechtsbijstandverzekering afgesloten? Dan denk je mogelijk dat het overbodig is ook een zakelijke rechtsbijstandverzekering af te sluiten. Dit is een misvatting, want de particuliere verzekering biedt namelijk geen uitkomst bij zakelijke conflicten. Wanneer jij je hier ook voor wilt verzekeren, ontkom je dus niet aan een zakelijke rechtsbijstandverzekering.

Wanneer sluit je een rechtsbijstandverzekering af?
Ben je overtuigd van de voordelen van een rechtsbijstandverzekering? Dan wil je er zelf mogelijk wel eentje afsluiten. Probleem is dat veel mensen niet precies weten wanneer zij dit het beste kunnen doen. Als je overweegt zo’n verzekering af te sluiten, raden wij je aan direct de daad bij het woord te voegen. In dat geval ben je verzekerd als je betrokken raakt bij een (zakelijk) conflict. Helaas willen veel mensen pas een rechtsbijstandverzekering afsluiten tijdens een conflict. Verstandig is dit niet, want de meeste verzekeraars werken met een wachttijd voor een rechtsbijstandverzekering. Dit houdt in dat je niet direct na het afsluiten van de verzekering recht hebt op juridische hulp bij een conflict.

De wachttijd van een rechtsbijstandverzekering bedraagt over het algemeen een paar maanden. Er zijn overigens wel situaties waarin deze wachttijd niet van toepassing is. Zo krijg je bijvoorbeeld niet te maken met wachttijd bij een geschil over een overeenkomst die tijdens de verzekering is gesloten, een geschil in het verkeer en letselschade. Je bent eveneens verzekerd van juridische hulp zonder wachttijd als je een verzekering afsluit die aansluit op een eerdere rechtsbijstandverzekering en als het geschil verzekerd zou zijn op die eerdere verzekering.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.