AEX *
Toegang tot al onze analyses en kooptips? Word abonnee
AEX *
AMX *
BEL20 *
NAS100 *
US30 *
USA500 *
VIX *

Beursnieuws

Redactie dinsdag, 1 maart 2022 13:00

Waarvoor kan je rechtsbijstandverzekering gebruiken?

Ben je zelfstandig ondernemer? Zorg er dan voor dat je goed verzekerd bent voordat je van start gaat. Er wordt vaak een arbeidsongeschiktheidsverzekering en een aansprakelijkheidsverzekering afgesloten, maar een rechtsbijstandverzekering wordt regelmatig als overbodig beschouwd. Veel ondernemers denken namelijk dat zij deze verzekering niet nodig hebben, waardoor ze het zonde vinden om hier kosten voor te maken. Toch kan een rechtsbijstandverzekering in verschillende situaties uitkomst bieden. Om jou te overtuigen deze verzekering af te sluiten, vertellen wij je in deze tekst waarvoor je een rechtsbijstandsverzekering kunt gebruiken.

Rechtsbijstandverzekering voor zakelijke conflicten
Als ondernemer verwacht je ongetwijfeld niet dat je te maken krijgt met een conflict, maar besef je wel dat een ongeluk in een klein hoekje zit. Zo kun je bijvoorbeeld verzeild raken in een conflict met een leverancier, medewerker of afnemer. Om te voorkomen dat dit tot (grote) problemen leidt, sluit je een zakelijke rechtsbijstandverzekering af. Hiermee ben je verzekerd voor juridische hulp bij een zakelijk conflict. Je hoeft de kosten voor deze hulp niet zelf op te hoesten, want dit wordt vergoed door de verzekeraar waarbij je een rechtsbijstandverzekering hebt afgesloten. Indirect betaal je deze kosten wel zelf, want je draagt maandelijks premie af. Desondanks ben je onderaan de streep vaak (een stuk) goedkoper uit dan wanneer je de juridische hulp zelf moet betalen.

Particuliere rechtsbijstandverzekering biedt geen uitkomst
Naast een zakelijke rechtsbijstandverzekering kun je ook een particuliere rechtsbijstandverzekering afsluiten. Hiermee ben je verzekerd van juridische hulp bij bijvoorbeeld een getuigenverhoor of strafzaak. Heb je een particuliere rechtsbijstandverzekering afgesloten? Dan denk je mogelijk dat het overbodig is ook een zakelijke rechtsbijstandverzekering af te sluiten. Dit is een misvatting, want de particuliere verzekering biedt namelijk geen uitkomst bij zakelijke conflicten. Wanneer jij je hier ook voor wilt verzekeren, ontkom je dus niet aan een zakelijke rechtsbijstandverzekering.

Wanneer sluit je een rechtsbijstandverzekering af?
Ben je overtuigd van de voordelen van een rechtsbijstandverzekering? Dan wil je er zelf mogelijk wel eentje afsluiten. Probleem is dat veel mensen niet precies weten wanneer zij dit het beste kunnen doen. Als je overweegt zo’n verzekering af te sluiten, raden wij je aan direct de daad bij het woord te voegen. In dat geval ben je verzekerd als je betrokken raakt bij een (zakelijk) conflict. Helaas willen veel mensen pas een rechtsbijstandverzekering afsluiten tijdens een conflict. Verstandig is dit niet, want de meeste verzekeraars werken met een wachttijd voor een rechtsbijstandverzekering. Dit houdt in dat je niet direct na het afsluiten van de verzekering recht hebt op juridische hulp bij een conflict.

De wachttijd van een rechtsbijstandverzekering bedraagt over het algemeen een paar maanden. Er zijn overigens wel situaties waarin deze wachttijd niet van toepassing is. Zo krijg je bijvoorbeeld niet te maken met wachttijd bij een geschil over een overeenkomst die tijdens de verzekering is gesloten, een geschil in het verkeer en letselschade. Je bent eveneens verzekerd van juridische hulp zonder wachttijd als je een verzekering afsluit die aansluit op een eerdere rechtsbijstandverzekering en als het geschil verzekerd zou zijn op die eerdere verzekering.

De Aandeelhouder TV

januari 31, 2023

AEX “Stuwende Stieren” – 31jan23

januari 31, 2023

Belangrijke beursweek met Fed en ECB

januari 31, 2023

Grootste stijger AEX: ASM International (ASMI)

januari 31, 2023

KPN en UBS zijn content | 31 januari 2023 | Markets Update van BNP Paribas Markets

Het laatste beursnieuws

updates

 • 08:13

  Europees economisch sentiment trekt aan en beurs in standby-modus voor rentebesluiten

 • 12:08

  AEX stabiliseert binnen uptrend & TA-update Tesla

 • 08:21

  Deze week: rentebesluit Fed en ECB

 • 08:15

  S&P 500 breekt dalende trend, dankzij Big Tech

 • 15:12

  LYNX Beursflash | Aandeel Tesla: analyse 4e kwartaalcijfers

 • 10:07

  Aandeel Tesla: Musk’s Masterplan

 • 08:55

  Futures op Wall Street hoger na cijfers Tesla & Chevron

 • 13:00

  Aandeel ASML: aanhoudende vraag naar chips stuwt omzet

 • 10:35

  ETF van de week: Invesco Solar Energy UCITS ETF (S0LR)

Masterclasses

 • 07 februari

  De beleggingstips voor 2023 van Nico Inberg

 • 07 maart

  De beleggingstips voor 2023 van Gert Bakelants

 • 14 maart

  De beleggingstips voor 2023 van Edwin Wierda

Columns

Nieuw
31 jan 11:29 Nico Inberg

KPN: Hoeksteentje in de portefeuille

31 jan 09:04 Bas Heijink

Chinese aandelen de lucht in?

30 jan 14:37 Nico Inberg

Philips krijgt het voordeel van de twijfel