Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Rusland houdt voorlopig toegang tot SWIFT

Rusland houdt voorlopig toegang tot SWIFT
24 feb 2022 om 20:22

De Verenigde Staten leggen nieuwe sancties op aan Rusland, na de aanval op Oekraïne, maar gaan niet zover dat Moskou wordt afgesloten van het SWIFT-betalingssysteem. Dit maakte de Amerikaanse president Joe Biden donderdagavond bekend tijdens een persconferentie.

Biden sprak van een grote impact “voor de Russische economie, zowel onmiddellijk als op termijn.” 

Biden schat dat door de economische sancties meer dan de helft van de Russische hightech-import wordt geraakt, wat een klap zou betekenen voor het vermogen van Moskou om zijn militaire en ruimtevaartindustrie te moderniseren.

Het sanctiepakket is “specifiek ontworpen om energiebetalingen door te laten gaan”, zei Biden, en de Amerikaanse regering houdt “de energievoorziening nauwlettend in de gaten voor eventuele verstoringen”. Biden belooft extra vaten olie uit de Amerikaanse reserves vrij te geven om een ​​piek in de energieprijzen te voorkomen.

De president herhaalde donderdag ook dat Amerikaanse troepen “niet betrokken zijn en zullen zijn in een conflict met Rusland in Oekraïne”, maar wel mobiliseren om de NAVO-bondgenoten te verdedigen en bondgenoten in Oost-Europa gerust te stellen.

“Als Rusland cyberaanvallen tegen onze bedrijven, onze kritieke infrastructuur, nastreeft, zijn we bereid om te reageren”, voegde Biden eraan toe.

Ook het Verenigd Koninkrijk kwam donderdag met nieuwe sancties, die zich richten op onder meer een aantal grote Russische bedrijven, oligarchen en de op een na grootste bank van Rusland, VTB. Luchtvaartmaatschappij Aeroflot mag niet meer landen in het VK.

Het VK wil wel dat Rusland wordt afgesloten van het SWIFT-betalingssysteem, maar daarvoor is binnen de NAVO dus nog geen onvoorwaardelijke steun.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.