Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

AFM: retailbelegger krijgt slechtere prijs bij betaalde orderstroom

AFM: retailbelegger krijgt slechtere prijs bij betaalde orderstroom
9 feb 2022 om 11:58

Als een broker een professionele partij laat betalen voor de orderstroom van zijn retailklanten, dan leidt dit tot structureel slechtere prijzen voor de retailbelegger. Dat blijkt uit een eerste analyse van de Autoriteit Financiële Markten.

De AFM heeft een methode ontwikkeld die beter zich geeft op de impact van ‘payment for order flow’-diensten. In dat bedrijfsmodel betaalt de retailbeleggers geen fee voor de uitvoering van zijn order, maar krijgt een professionele partij het recht om alle orders aan te gaan als tegenpartij.

Het idee is dat de kosten van de broker hierdoor omlaag gaan, en daarmee ook de kosten voor de klant. Maar volgens de AFM leidt dit juist tot “de onwenselijke prikkel bij een broker om de partij te selecteren die de hoogste vergoeding betaalt, in plaats van de partij die de orders van de beleggers het beste kan uitvoeren”.

De AFM paste zijn analysemethode, die gebruik maakt van transactiedata, toe op twee handelsplatforms die betalen voor de orderstroom en één platform dat dit niet doet. Hieruit bleek dat de zogeheten PFOF-platforms structureel slechtere prijzen bieden voor de retailbelegger.

De European Securities and Markets Authority waarschuwde afgelopen zomer voor de risico’s van betaling voor orderstroom, of PFOF. Deze methode wordt vaak gebruikt door nieuwkomers op de markt voor onlinebrokers, maar resulteert in ondoorzichtige kosten voor de belegger.

PFOF wint terrein in Europa als handelsmodel. In Nederland is het verboden en AFM pleit voor een Europees verbod. De analyse is gedeeld met andere Europese toezichthouders.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.