NED25 *
Toegang tot al onze analyses en kooptips? Word abonnee
NED25 *
NLMID *
BE20 *
NAS100 *
US30 *
USA500 *
VIX *

Beursnieuws

ABM dinsdag, 18 januari 2022 12:19

China tegen renteverhoging Fed

In dit artikel vind u onder andere informatie over: VAN LANSCHOT KEMPEN,

De Chinese president Xi Jinping heeft zich uitgesproken tegen renteverhogingen door de Amerikaanse Federal Reserve. Dit deed Xi in een toespraak tijdens het World Economic Forum, dat dit jaar opnieuw virtueel wordt gehouden vanwege de coronapandemie.

"Als grote economieën op de rem trappen of een U-bocht maken in hun monetaire beleid, leidt dat tot een serieus negatief spillover-effect. Dat zal uitdagingen geven voor de mondiale economische en financiële stabiliteit en opkomende economieën zullen hiervan de meeste pijn voelen", aldus de Chinese leider.

Van alle grote centrale banken lijkt de Fed het meest agressief in te zullen grijpen, met naar verwachting vier renteverhogingen dit jaar. Ook rekent de markt erop dat de Amerikaanse centrale bank zijn bijna 9 biljoen dollar omvattende balans gaat inkrimpen. De Amerikaanse tienjaarsrente noteerde dinsdag rond de 1,80 procent en daarmee op precorona niveau.

Ondertussen is de People's Bank of China nog altijd accommoderend en verlaagde het maandag nog twee beleidsrentes met 10 basispunten. De Chinese economie groeide in het vierde kwartaal sterker dan verwacht, met 4 procent, maar er was ten opzichte van de drie maanden ervoor wel sprake van een groeivertraging.

Luc Aben van Van Lanschot Kempen waarschuwt voor moeilijke maanden voor China, waarbij Beijing door "geleidelijke en gerichte ingrepen een al te forse afkoeling zal proberen te voorkomen. Al was het maar omdat Xi Jinping eind dit jaar een nieuwe termijn als partijleider wil afdwingen", aldus de econoom.

Dat China vreest voor Amerikaanse renteverhogingen is niet zo vreemd; ondanks dat de VS nog altijd importheffingen aan Beijing oplegt, kopen Amerikanen nog altijd flink in China. Tot en met november 2021 ging het om 463 miljard dollar aan Chinese goederen. Een sterke export helpt China een zwakkere binnenlandse groei te compenseren.Lees meer over de onderwerpen in dit bericht:

Peoples_bank_of_china, Fed

De Aandeelhouder TV

mei 20, 2022

AEX, DAX, S&P500 – 19mei22

mei 20, 2022

AEX, DAX, BEL20 – 20mei22

mei 20, 2022

Aandelen BAM: Maandag goed nieuws? | Door Nico Inberg

mei 20, 2022

In gesprek met Pim Verlaan van Jong Beleggen | De Aandeelhouder Podcast Afl. 71

Het laatste beursnieuws

updates

 • 15:52

  TA van Edward Loef – Amerikaanse transportindex op de terugweg

 • 08:44

  Belangrijke signalen vanuit Amerikaanse retailers

 • 17:40

  TA van Edward Loef – ‘Bear’markt in Wall Street?

 • 08:51

  Ook retailer Target zinkt als een baksteen in het water

 • 17:16

  TA van Edward Loef – EUR/USD naar pariteit?

 • 13:00

  Ongedekt put opties schrijven: uitleg, strategie & een voorbeeld

 • 12:00

  Ongedekt call opties schrijven: uitleg, strategie & een voorbeeld

 • 10:02

  ETF van de week: iShares Nasdaq-100 UCITS ETF (EXXT)

 • 08:11

  Walmart tuimelt lager en Europa opent voorzichtig groen

Masterclasses

Columns

Nieuw
21 mei 08:08 Redactie

Beurspuzzel Alfabet

20 mei 18:22 Nico Inberg

Inflatie, dat ben je zelf

20 mei 17:45 Redactie

ETF v/d Week: Tech Megatrends