Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

TA van Edward Loef – Unilever voorbij de houdbaarheidsdatum

TA van Edward Loef – Unilever voorbij de houdbaarheidsdatum
17 jan 2022 om 16:31

De teleurstellende koersprestaties van het aandeel Unilever worden vandaag weer extra benadrukt.

Unilever vanaf 2019 + relatieve prestaties ten opzichte van de Europese DJ Stoxx 600 index

Unilever vanaf 2019 + relatieve prestaties ten opzichte van de Europese DJ Stoxx 600 index

In de afgelopen 12 maanden is de Europese DJ Stoxx 600 Food & Beverage met 22,7% gestegen. Deze Europese voeding- en dranksector presteert daardoor min of meer gelijk aan de Europese DJ Stoxx 600 index (+ 22,3%). De koersprestaties van het aandeel Unilever blijken in de afgelopen 12 maanden 8% negatief (inclusief de koersdaling van 6,5% vandaag). Langetermijn beleggers met oog voor koersgrafieken signaleerden in 2020 en 2021 lagere koerstoppen en bij herhaling een daling onder een aantal stijgende steunlijnen. De (roze) relatieve sterktelijn (= Unilever/DJ Stoxx 600) versus het Europese aandelengemiddelde toonde afgelopen 12 maanden voortdurend nieuwe dieptepunten. De houdbaarheidsdatum van een ‘houden’-beleid blijkt al langere tijd verstreken.

Fugro vanaf 2021

Fugro vanaf 2021

Beleggers in het aandeel Fugro hebben in 2021 weinig plezier gehad van een ‘houden’-beleid. De beursnotering eindigde vorig jaar 9,4% onder de eindstand van het beursjaar 2020. Het is daarom wellicht een idee om regelmatig de stand van zaken bij te houden ter verificatie voor een antwoord op de vraag ‘kopen?’, ‘verkopen?’ of ‘houden?’. De actuele waardering in dit nieuwe beursjaar blijkt +8,8% hetgeen gunstiger is dan het rendement van de AEX-index en AMX-index. Het valt niet te voorspellen wat de eindstand zal zijn dit jaar, maar de grafiek maakt duidelijk dat de kortetermijn trend nu positiever is geworden, ondanks het verzwakte beeld in de afgelopen 12 maanden.

SBM Offshore in 2020

SBM Offshore in 2020

Het aandeel SBM Offshore heeft bijna een koersresultaat van 10% op de teller staan. Het koersverloop in de maand augustus vorig jaar laat zien hoe hard de beurskoers kan oplopen. Zolang in de grafiek op dagbasis hogere bodems tot stand komen, lijkt een stijging naar de dalende weerstandlijn een realistische mogelijkheid. Horizontale steun- en weerstandniveaus zijn in de technische analyse betrouwbaarder dan steun- of weerstand als gevolg van diagonale trendlijnen. De speculatieve denkrichting mijmert over kansen richting € 16 in de loop van het eerste kwartaal.


Mis nooit meer een LYNX Morning Call: vanaf nu sturen wij u per e-mail dagelijks het laatste beursnieuws via de LYNX Beursupdate.


Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.