Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Wall Street koerst lager

Wall Street koerst lager
14 jan 2022 om 19:30

De Amerikaanse beurzen noteren vrijdag lager. Met nog een paar uur handel te gaan verliest de S&P 500 0,9 procent op 4.617,14 punten, daalt de Dow Jones index 1,2 procent tot 35.668,23 punten en levert de Nasdaq 0,8 procent in bij een stand van 14.694,98 punten.

Volgens marktanalist Michael Hewson van CMC Markets zet de neerwaartse trend rond het slot van donderdag vandaag door, na zeer zwakke data uit de VS over de detailhandel. De kwartaalcijfers van Amerikaanse grootbanken vielen ook niet mee, volgens Hewson.

“Beleggers lijken geen risico te willen nemen richting het lange weekend”, aldus Hewson. Maandag is Wall Street gesloten vanwege Martin Luther King Day.

Opmerkingen van diverse beleidsmakers van Fed, dat de rente dit jaar misschien wel vijf keer wordt verhoogd, creëert extra volatiliteit en wat rentevrees, zag de marktanalist.

De markt rekent momenteel op 4 renteverhogingen dit jaar én kwantitatieve verkrapping, maar dit is te veel, vindt Grethe Schepers van Fidelity International, nu ook de economische groei vertraagt. “De Fed zal uiteindelijk bakzeil moeten halen.”

Fidelity rekent op 3 renteverhogingen in 2022, maar denkt dat de Fed zal wachten met het afbouwen van de balans tot op zijn vroegst volgend jaar.

Voorzitter van de New York Fed John Williams zei vrijdag in een toespraak dat het tijd wordt voor de Federal Reserve om de rente geleidelijk te verhogen. Wanneer dat moet gebeuren wilde Williams, die stemrecht heeft binnen het beleidscomité, niet zeggen. De centraal bankier gaf aan te verwachten dat de inflatie eind dit jaar is gedaald tot 2,5 procent.

Beleggers verwerken vrijdag ook tegenvallende macrodata. De detailhandelsverkopen in de Verenigde Staten daalden in december met 1,9 procent, waar een minimale daling was voorspeld. De industriële productie daalde in december licht, waar een kleine toename was voorzien. Ook de importprijzen daalden afgelopen maand.

Het consumentenvertrouwen zoals gemeten door de Universiteit van Michigan daalde in januari naar het laagste niveau in zo’n tien jaar.

De euro/dollar handelt vrijdagavond op 1,1409. WTI-olie is twee procent duurder.

Bedrijfsnieuws

JPMorgan overtrof afgelopen kwartaal de winstverwachtingen. Per aandeel verdiende de bank 3,33 dollar. Analisten geraadpleegd door FactSet hielden rekening met een winst van 3,01 dollar per aandeel. Het aandeel staat toch 6 procent lager.

Citigroup zag de winst dalen, ondanks iets hogere inkomsten. Ook hier lag de winst hoger dan analisten hadden voorzien. Het aandeel Citi daalt toch 2 procent.

Hewson van CMC wees onder meer op tegenvallende resultaten bij de handelsactiviteiten van Citigroup en JPMorgan.

Wells Fargo zag de winst stijgen, en ook flink harder dan analisten hadden gedacht. Het aandeel stijgt 2 procent.

BlackRock zag het beheerd vermogen stijgen tot boven de 10 biljoen dollar. Volgens topman Laurence Fink ging het om de sterkste autonome groei van het beheerd vermogen in de geschiedenis van het bedrijf. Toch daalt het aandeel vrijdag ruim 3 procent.

Facebook is in het Verenigd Koninkrijk voor miljarden ponden aangeklaagd voor het misbruiken van data van 44 miljoen gebruikers. Er wordt een schadevergoeding geëist van minimaal 2,3 miljard pond. Facebook, ofwel Meta, stijgt een procent.

Sherwin-Williams kwam met een winstwaarschuwing. Ondanks dat de omzet afgelopen kwartaal met meer dan 6 procent steeg, daalde de winst met 23 procent. Dat had onder meer te make met de beschikbaarheid van grondstoffen en coronagerelateerde tegenwind zei topman John Morikis. Het aandeel noteert 3 procent lager.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.