NED25 *
Toegang tot al onze analyses en kooptips? Word abonnee
NED25 *
NLMID *
BE20 *
NAS100 *
US30 *
USA500 *
VIX *

Beursnieuws

ABM maandag, 10 januari 2022 22:12

Wall Street beperkt schade dankzij eindsprint

In dit artikel vind u onder andere informatie over: AMD (Advanced Micro Devices), GOLDMAN SACHS, ING GROEP, INTEL CORPORATION, TESLA INC.,

De Amerikaanse beurzen heeft maandag op het slot de scherpe verliezen van eerder op de dag grotendeels weten weg te werken. Bij een slot van 4.670,29 punten, daalde de S&P 500 uiteindelijk 0,1 procent. De Dow Jones index verloor 0,5 procent op 36.068,87 punten en de Nasdaq steeg zelfs 0,1 procent bij een stand van 14.942,83 punten.

Het sentiment is onzeker nu de Federal Reserve de beleidsteugels sneller aan lijkt te gaan trekken dan verwacht. Dit werd vorige week duidelijk uit de notulen van de laatste beleidsvergadering van de centrale bank. Inmiddels is de Amerikaanse tienjaarsrente opgelopen tot rond de 1,80 procent. Dat was eind 2021 nog 1,50 procent.

Economen van Goldman Sachs rekenen inmiddels op vier renteverhogingen in 2022, in plaats van drie, en verwachten ook dat het normaliseren van de balans sneller zal gebeuren. In plaats van het einde van dit jaar, denkt Goldman dat de Fed mogelijk al in de zomer stopt met het herinvesteren van aflossingen op obligaties. 

"Door de afnemende onderbenutting op de arbeidsmarkt zijn Fed-functionarissen gevoeliger voor opwaartse inflatierisico's en minder gevoelig voor neerwaartse groeirisico's", aldus Goldman Sachs.

Volgens marktanalist Naeem Aslam van AvaTrade zijn Amerikaanse inflatiedata die later deze week verschijnen extra belangrijk voor de markten en kunnen ze voor volatiliteit zorgen. 

"Beleggers zoeken naar tekenen of de inflatie zich nog op een punt bevindt waar de Fed kan ingrijpen via monetair beleid of dat de Fed achter de feiten aanloopt om de hoge consumentenprijzen aan te pakken", aldus Aslam, die ook wijst op de nominatie-hoorzitting voor de herbenoeming van Jerome Powell in de Amerikaanse Senaat op dinsdag en die van beoogd vicevoorzitter van de Fed Lael Brainard op donderdag.

Voor de Amerikaanse inflatie, die woensdag verschijnt, wordt een stijging verwacht van 6,8 procent in november naar 7,1 procent in december.

Eind deze week start het seizoen voor de kwartaalcijfers met allereerst de grote Amerikaanse financials JPMorgan Chase, Citigroup, Wells Fargo en BlackRock. Veel beleggers stoppen geld in bankaandelen omdat ze verwachten die gaan profiteren van de stijgende rentes.

Maar voor de brede markt en voor technologie-aandelen in het bijzonder zijn de vooruitzichten minder aantrekkelijk. "Aandelen gaan omlaag en obligaties ook", zei Hani Reda van PineBridge. "Voorlopig is zelfs cash beter dan riskante beleggingen bezitten."

De olieprijs is maandag gedaald. Bij een settlement van 78,23 dollar werd een vat West Texas Intermediate 0,9 procent goedkoper. Beleggers wogen de zorgen over omikron af tegen productieverstoringen in Kazachstan en Libië.

De euro/dollar noteerde richting het slot op 1,1329. De Russische roebel steeg onder invloed van gesprekken tussen de VS en Rusland over de opbouw van Russische troepen langs de grens met Oekraïne. ING ziet weinig kans op een doorbraak om de spanningen te verminderen, omdat de NAVO moeilijk zal kunnen voldoen aan de Russische eis om aanvragen van Oekraïne om lid te worden, te weigeren.

Bedrijfsnieuws

De verkoop van pc's zal dit jaar aanzienlijk afkoelen, na een spectaculaire groei. Hierdoor wordt deze markt een nog belangrijker strijdtoneel voor de rivalen Intel en AMD. Sinds 2018 heeft AMD een streepje voor op de chips van Intel, sinds het processoren laat maken bij TSMC in Taiwan. In het derde kwartaal van 2021 had AMD een marktaandeel van 21 procent in centrale processoren voor pc's. Vier jaar eerder was dit nog maar 8 procent. AMD sloot na een verlies eerder op de dag toch vlak, terwijl Intel ruim 3 procent hoger eindigde.

De race om de markt voor elektrische auto's wordt steeds drukker. Zowel Ford en General Motors komen met nieuwe elektrische pickup-trucks. De komende jaren zal een groot aantal nieuwe elektrische modellen op de mondiale automarkt worden geïntroduceerd. Ford en GM verloren maandag zo'n 2 procent. 

Goldman Sachs blijft positief over Tesla en verhoogde het koersdoel van 1.125 naar 1.200 dollar bij een ongewijzigd koopadvies. Analist Mark Delaney noemt de maker van elektrische voertuigen als een van zijn top picks voor 2022 en is ook positief over de trends in de sector. Tesla steeg na een lagere opening alsnog 3 procent. Rivaal Nikola verloor ruim 6 procent.

Moderna verkocht afgelopen jaar 807 miljoen coronavaccins en boekte een omzet van 17,5 miljard dollar. Voor 2022 zijn er al contracten gesloten ter waarde van 18,5 miljard dollar en daarbovenop nog eens opties voor 3,5 miljard dollar. Het aandeel sloot maandag ruim 9 procent hoger.

Take-Two neemt Zynga over voor 12,7 miljard dollar. De overnameprijs van 9,86 dollar, voor 3,50 dollar in contanten betaald en de rest in aandelen, biedt een premie van 64 procent. Het aandeel Zynga steeg bijna 40 procent terwijl Take-Two meer dan 13 procent daalde.

Pizza Hut gaat de Italian Sausage Crumbles van Beyond Meat op het menu in Canada zetten. Dit maakte de producent van vleesvervangers maandag bekend. Beyond Meat daalde toch ruim 2,5 procent.


De koers van het aandeel GOLDMAN SACHS noteert live op € * met een verschil van %. De hoogste koers van de dag ligt op € * met het dieptepunt op € *.

De koers van het aandeel ING GROEP noteert live op € * met een verschil van %. De hoogste koers van de dag ligt op € * met het dieptepunt op € *.

De koers van het aandeel INTEL CORPORATION noteert live op € * met een verschil van %. De hoogste koers van de dag ligt op € * met het dieptepunt op € *.

De koers van het aandeel TESLA INC. noteert live op € * met een verschil van %. De hoogste koers van de dag ligt op € * met het dieptepunt op € *.


Lees meer over de onderwerpen in dit bericht:

After_the_bell

De Aandeelhouder TV

mei 20, 2022

AEX, DAX, S&P500 – 19mei22

mei 20, 2022

AEX, DAX, BEL20 – 20mei22

mei 20, 2022

Aandelen BAM: Maandag goed nieuws? | Door Nico Inberg

mei 20, 2022

In gesprek met Pim Verlaan van Jong Beleggen | De Aandeelhouder Podcast Afl. 71

Het laatste beursnieuws

updates

 • 15:52

  TA van Edward Loef – Amerikaanse transportindex op de terugweg

 • 08:44

  Belangrijke signalen vanuit Amerikaanse retailers

 • 17:40

  TA van Edward Loef – ‘Bear’markt in Wall Street?

 • 08:51

  Ook retailer Target zinkt als een baksteen in het water

 • 17:16

  TA van Edward Loef – EUR/USD naar pariteit?

 • 13:00

  Ongedekt put opties schrijven: uitleg, strategie & een voorbeeld

 • 12:00

  Ongedekt call opties schrijven: uitleg, strategie & een voorbeeld

 • 10:02

  ETF van de week: iShares Nasdaq-100 UCITS ETF (EXXT)

 • 08:11

  Walmart tuimelt lager en Europa opent voorzichtig groen

Masterclasses

Columns

Nieuw
21 mei 08:08 Redactie

Beurspuzzel Alfabet

20 mei 18:22 Nico Inberg

Inflatie, dat ben je zelf

20 mei 17:45 Redactie

ETF v/d Week: Tech Megatrends