Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US500
Bekijk realtime koersen

CBS: Industriebedrijven rekenen fors hogere prijzen

CBS: Industriebedrijven rekenen fors hogere prijzen
30 dec 2021 om 06:19

DEN HAAG (ANP) – De prijzen die industriebedrijven voor hun producten vragen zijn in november met ruim een vijfde gestegen ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar. Wereldwijd leidt het economisch herstel van de coronacrisis tot een grote vraag naar grondstoffen, die daardoor schaars en duur worden. Zo stegen onder andere de prijzen voor olie, wat volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) goed is terug te zien in de afzetprijzen van de industrie.

In alle takken van de industrie gingen de prijzen omhoog, maar het meest in de olie-industrie. Hier waren producten 92,7 procent duurder dan in november 2020. Ook in de chemische industrie, waar veel olie wordt gebruikt, stegen de prijzen hard. Op jaarbasis werden producten van deze bedrijfstak vorige maand 45,6 procent duurder.

De ontwikkeling van de afzetprijzen in de industrie hangt volgens het CBS sterk samen met de prijsontwikkeling van ruwe aardolie. In november kostte een vat ruwe Brentolie gemiddeld bijna 71 euro. Dat was ruim 90 procent meer dan een jaar eerder. Destijds lagen de olieprijzen namelijk nog erg laag doordat lockdowns de vraag naar bijvoorbeeld benzine of kerosine drukten. In oktober 2021 was de prijs gemiddeld van een vat olie gemiddeld 72 euro, wat ruim het dubbele was van oktober 2020.

Op maandbasis namen de afzetprijzen van de industrie in november met 0,7 procent toe. De prijzen op de binnenlandse markt stegen met 1,2 procent. Op de buitenlandse markt ging het om een toename met 0,4 procent.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.