AEX *
Toegang tot al onze analyses en kooptips? Word abonnee
AEX *
AMX *
BEL20 *
NAS100 *
US30 *
USA500 *
VIX *

Beursnieuws

ANP maandag, 27 december 2021 11:24

Adyen en Philips helpen AEX aan winst

In dit artikel vind u onder andere informatie over: NED25,

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse AEX-index vond maandag voorzichtig de weg omhoog onder aanvoering van fintechbedrijf Adyen en zorgtechnologieconcern Philips. De beurshandel verliep verder zeer rustig. Veel beleggers zijn vrij vanwege de feestdagen en in Londen is de beurs maandag en dinsdag dicht omdat Kerstmis in het weekend viel. Ook bleef de opmars van de omikronvariant voor terughoudendheid zorgen op de markten.

Hoewel het erop lijkt dat de nieuwste variant van het coronavirus tot een minder ernstig ziekteverloop leidt, loopt het aantal besmettingen wel hard op. Door ziekte of quarantaine van personeel worden de vluchtschema's van luchtvaartmaatschappijen flink in de war geschopt en zijn sinds de kerstdagen wereldwijd ruim 8300 vluchten geannuleerd. In Amsterdam daalde Air France-KLM 0,1 procent en in Frankfurt verloor Lufthansa 0,2 procent.

De hoofdindex op Beursplein 5 noteerde rond het middaguur 0,4 procent hoger op 793,78 punten. De MidKap steeg 0,8 procent tot 1065,56 punten. De beursgraadmeters in Parijs en Frankfurt klommen tot 0,2 procent.

Liever wat actiever handelen?

Bekijk hier het aanbod van instrumenten voor het aandeel Adyen

Adyen

Naast Adyen (plus 1,7 procent) en Philips (plus 1,5 procent) stond techinvesteerder Prosus in de kopgroep, met een winst van 1,3 procent. Olie- en gasconcern Shell en chemicaliëndistributeur IMCD waren de grootste dalers bij de hoofdfondsen op het Damrak, met verliezen van 0,5 procent.

In de MidKap voerden laadpalenfabrikant Alfen en kunstmestproducent OCI de stijgers aan, met plussen van 1,9 procent. Financieel dienstverlener Intertrust (min 0,3 procent) en Air France-KLM waren de enige dalers.

HAL

HAL steeg 0,7 procent. De investeerder neemt een belang van ruim 31 procent in Prodrive Technologies Group. In Zürich won Roche 1,1 procent. De Zwitserse toezichthouder heeft een behandeling met antistoffen, die is ontwikkeld door Roche en Regeneron, voor coronapatiënten goedgekeurd. Daarnaast gaf de Amerikaanse medicijnwaakhond FDA vrijdag een noodvergunning voor de coronathuistest van Roche.

De euro was 1,1321 dollar waard, tegen 1,1319 dollar op vrijdag. Op de oliemarkt verwerkten handelaren het besluit van de Japanse overheid om in navolging van de Verenigde Staten de oliereserves van het land aan te spreken om de prijzen te drukken. Een vat Amerikaanse olie werd 1,3 procent goedkoper op 72,84 dollar. Brentolie bleef ongewijzigd op 76,14 dollar per vat.


De koers van het aandeel NED25 noteert live op € * met een verschil van %. De hoogste koers van de dag ligt op € * met het dieptepunt op € *.


Lees meer over de onderwerpen in dit bericht:

Air-france-klm, Japan, Verenigde-staten, Royal-dutch-shell, Damrak, Beursplein-amsterdam, Zurich-stad, Amsterdam

De Aandeelhouder TV

oktober 3, 2022

Amerikaanse aandelen prijzen al behoorlijk wat slecht nieuws in

oktober 3, 2022

KPN sprintje – 03okt22

oktober 3, 2022

Eurobonds interessant instapmoment?

oktober 3, 2022

Zorgen om Credit Suisse | 3 oktober 2022 | Markets Update van BNP Paribas Markets

Het laatste beursnieuws

updates

 • 08:19

  Beleggers wachten met spanning op nieuwe inflatiecijfers

 • 17:21

  TA van Edward Loef – Vangrails in de Nasdaq-100 index

 • 16:51

  LYNX Beursflash | Aandeel ING: profiteren van stijgende rentes

 • 11:40

  AEX toont kracht & technisch bodempatroon voor aandeel BESI

 • 08:05

  Beurzen omhoog in aanloop naar nieuwe inflatiecijfers

 • 17:24

  TA van Edward Loef – Opwaartse koersuitbraken?

 • 07:43

  Dalende inflatieverwachting geeft beurzen een boost

 • 17:47

  TA van Edward Loef – Bankaandelen hoger na ECB-besluit

 • 13:00

  Swing trading: een ‘spannende’ beleggingsstrategie

Masterclasses

 • LIVE Voorbeurs handelen in Amerikaanse aandelen

Columns

Nieuw
04 okt 07:10 Ole Hansen

Krap aanbod bestrijdt recessierisico’s voor belangrijke grondstoffen

03 okt 11:15 Cees Smit

Column: Lekker een chippie erbij

03 okt 11:03 Shaun Stevens

Belastende tijden voor Nederlandse REIT’s