AEX *
Toegang tot al onze analyses en kooptips? Word abonnee
AEX *
AMX *
BEL20 *
NAS100 *
US30 *
USA500 *
VIX *

Beursnieuws

ANP maandag, 27 december 2021 11:24

Adyen en Philips helpen AEX aan winst

In dit artikel vind u onder andere informatie over: NED25,

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse AEX-index vond maandag voorzichtig de weg omhoog onder aanvoering van fintechbedrijf Adyen en zorgtechnologieconcern Philips. De beurshandel verliep verder zeer rustig. Veel beleggers zijn vrij vanwege de feestdagen en in Londen is de beurs maandag en dinsdag dicht omdat Kerstmis in het weekend viel. Ook bleef de opmars van de omikronvariant voor terughoudendheid zorgen op de markten.

Hoewel het erop lijkt dat de nieuwste variant van het coronavirus tot een minder ernstig ziekteverloop leidt, loopt het aantal besmettingen wel hard op. Door ziekte of quarantaine van personeel worden de vluchtschema's van luchtvaartmaatschappijen flink in de war geschopt en zijn sinds de kerstdagen wereldwijd ruim 8300 vluchten geannuleerd. In Amsterdam daalde Air France-KLM 0,1 procent en in Frankfurt verloor Lufthansa 0,2 procent.

De hoofdindex op Beursplein 5 noteerde rond het middaguur 0,4 procent hoger op 793,78 punten. De MidKap steeg 0,8 procent tot 1065,56 punten. De beursgraadmeters in Parijs en Frankfurt klommen tot 0,2 procent.

Liever wat actiever handelen?

Bekijk hier het aanbod van instrumenten voor het aandeel Adyen

Adyen

Naast Adyen (plus 1,7 procent) en Philips (plus 1,5 procent) stond techinvesteerder Prosus in de kopgroep, met een winst van 1,3 procent. Olie- en gasconcern Shell en chemicaliëndistributeur IMCD waren de grootste dalers bij de hoofdfondsen op het Damrak, met verliezen van 0,5 procent.

In de MidKap voerden laadpalenfabrikant Alfen en kunstmestproducent OCI de stijgers aan, met plussen van 1,9 procent. Financieel dienstverlener Intertrust (min 0,3 procent) en Air France-KLM waren de enige dalers.

HAL

HAL steeg 0,7 procent. De investeerder neemt een belang van ruim 31 procent in Prodrive Technologies Group. In Zürich won Roche 1,1 procent. De Zwitserse toezichthouder heeft een behandeling met antistoffen, die is ontwikkeld door Roche en Regeneron, voor coronapatiënten goedgekeurd. Daarnaast gaf de Amerikaanse medicijnwaakhond FDA vrijdag een noodvergunning voor de coronathuistest van Roche.

De euro was 1,1321 dollar waard, tegen 1,1319 dollar op vrijdag. Op de oliemarkt verwerkten handelaren het besluit van de Japanse overheid om in navolging van de Verenigde Staten de oliereserves van het land aan te spreken om de prijzen te drukken. Een vat Amerikaanse olie werd 1,3 procent goedkoper op 72,84 dollar. Brentolie bleef ongewijzigd op 76,14 dollar per vat.


De koers van het aandeel NED25 noteert live op € * met een verschil van %. De hoogste koers van de dag ligt op € * met het dieptepunt op € *.


Lees meer over de onderwerpen in dit bericht:

Prosus, Air-france-klm, Japan, Verenigde-staten, Royal-dutch-shell, Damrak, Beursplein-amsterdam, Zurich-stad


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

De Aandeelhouder TV

januari 27, 2023

Indices op stoom – 27jan23

januari 27, 2023

2023 kan een redelijk beursjaar worden

januari 27, 2023

ASML, Tesla, Avantium, Microsoft, ChatGPT, Accsys & Chevron | DeAandeelhouder Podcast Afl. 108

januari 27, 2023

Waarschuwing voor beleggers

Het laatste beursnieuws

updates

 • 08:15

  S&P 500 breekt dalende trend, dankzij Big Tech

 • 15:12

  LYNX Beursflash | Aandeel Tesla: analyse 4e kwartaalcijfers

 • 10:07

  Aandeel Tesla: Musk’s Masterplan

 • 08:55

  Futures op Wall Street hoger na cijfers Tesla & Chevron

 • 13:00

  Aandeel ASML: aanhoudende vraag naar chips stuwt omzet

 • 10:35

  ETF van de week: Invesco Solar Energy UCITS ETF (S0LR)

 • 08:51

  ASML voorspelt aanzienlijke omzetstijging en Europa opent status quo

 • 08:37

  Kwartaalcijfers zijn deze week het focuspunt

 • 12:05

  Pullback voor de AEX & spectaculair herstel bij aandeel Coinbase

Masterclasses

 • 07 februari

  De beleggingstips voor 2023 van Nico Inberg

 • 07 maart

  De beleggingstips voor 2023 van Gert Bakelants

 • 14 maart

  De beleggingstips voor 2023 van Edwin Wierda

Columns

Nieuw
27 jan 15:18 Redactie

Hindenburg slaat toe: Adani aandelen hard onderuit

26 jan 14:04 Jordy Beuving

Groeivertraging Microsoft

26 jan 10:45 Doijer en Kalff

Optimaal gebruik maken van de hedge functie van goud en zilver