Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Europese beurzen herstellen

Europese beurzen herstellen
21 dec 2021 om 18:38

De Europese beurzen zijn dinsdag hoger gesloten, nadat beleggers hun beheersing terugvonden na de forse verliezen van maandag.  

De brede STOXX Europe 600 index sloot 1,4 procent hoger op 473,99 punten, de Duitse DAX won ook 1,4 procent tot 15.447,44 punten, de Franse CAC 40 klom eveneens 1,4 procent tot 6.964,99 punten en de Britse FTSE 100 eindigde ook 1,4 procent hoger op 7.297,41 punten.

De olieprijs steeg ook sterk, wat goed was voor de olie-aandelen, terwijl mijnbouwers, luchtvaarders en reisgerelateerde aandelen ook winst boekten. Wall Street liet ook groene cijfers zien aan het begin van de handelsdag in de VS.

“Het zou kunnen dat een terughoudendheid bij overheden om nieuwe strenge lockdownmaatregelen af te kondigen aan deze kant van kerstmis de stemming marginaal verbetert”, zei marktanalist Michael Hewson van CMC Markets. “Opverende prijzen van grondstoffen helpen ook de grote bedrijven in de grondstoffen- en oliesector terugveren.”

De week begon matig met flinke koersdalingen, door zorgen over de snelle verspreiding van de omikron-variant, die onder andere tot een zware lockdown in Nederland heeft geleid. De lage volumes voorafgaand aan het kerstreces kunnen de koersbewegingen hebben overtrokken, zei Hewson eerder op de dag. Hij wees erop dat de goudprijs maandag niet steeg, mogelijk omdat een deel van de handelaren al de boeken gesloten heeft. “Normaal zou dit wel het geval zijn als beleggers geen risico’s willen nemen.”

Volgens marktanalist Naeem Aslam van AvaTrade waren er koopjesjagers op pad dinsdag. Hij denkt dat beleggers vooral moeten focussen op de effectiviteit van boosterprikken met coronavaccins, en niet op de risico’s van de omikronvariant.

Voor 2022 is Econoom Robert Lind van Capital Group voorzichtig optimistisch over de Europese aandelenmarkten. Lind wees op de lagere waarderingen ten opzichte van aandelen in de VS en elders in de wereld.

Het muntpaar euro/dollar koerste op 1,1266.

De olieprijzen stegen met 3 procent tot 70,85 dollar voor de februari-future West Texas Intermediate ruwe olie in New York en tot 73,56 dollar voor Brent.

Het consumentenvertrouwen in de eurozone verzwakte van 6,8 negatief in november tot 8,3 negatief in december. De daling was iets sterker dan voorzien.

Bedrijfsnieuws

LVMH gaat voor maximaal 300 miljoen euro aan eigen aandelen inkopen en betaalt maximaal 950 euro per aandeel. LVMH steeg een half procent bij een koers van 701,50 euro.

Banken en betaalbedrijven deden dinsdag goede zaken. Worldline won 5 procent in Parijs en Adyen in Amsterdam meer dan 2 procent.

BNP Paribas steg ruim 4 procent en ING won ruim 3 procent. ING stopt met zijn retailbank in Frankrijk. De bank blijft wel actief op de markt voor grote zakelijke klanten. Van de 700 ING’ers in Frankrijk verliezen er 460 hun baan.

In Parijs won Vivendi 4,5 procent en vliegtuigbouwer Airbus steeg 4,3 procent.

TomTom gaat meewerken aan de ontwikkeling van een nieuwe navigatietool voor de Volkswagen Group. TomTom tekende een meerjarig contract met Volkswagen, dat alle markten wereldwijd dekt, met uitzondering van China. Financiële details werden niet gedeeld. De eerste auto’s met de nieuwe technologie moeten in 2023 de weg op. TomTom won ruim 5,5 procent, terwijl Volkswagen in Frankfurt achterbleef met een winst van 1 procent.

Tussenstanden Wall Street

De Amerikaanse beurzen stonden dinsdagavond hoger. De S&P 500 steeg 0,7 procent tot 4.597 punten, de Dow Jones klom 1,3 procent op 35.381 punten en de Nasdaq won 1,0 procent tot 15.795 punten.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.