Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Lira verder omlaag na islamverwijzing Erdogan over lage rentes

Lira verder omlaag na islamverwijzing Erdogan over lage rentes
20 dec 2021 om 13:22

ANKARA (ANP/BLOOMBERG) - De Turkse munt heeft weer een nieuw dieptepunt bereikt. Dat gebeurde nadat de Turkse president Recep Tayyip Erdogan beloofde de rentes te zullen blijven verlagen. Daarbij verwees hij naar islamitische voorschriften als basis voor zijn beleid.

De lira verzwakte zo'n 8 procent ten opzichte van de dollar en de euro. Dat betekende de vijfde dag op rij dat de munt aan waarde verloor. In de voorbije drie maanden is de lira 50 procent van zijn waarde kwijtgeraakt. Voor het eerst zijn er daardoor meer dan 20 lira nodig om een euro te kopen. Voor de dollar nadert de grens van 18 lira.

"Wat het is? We verlagen de rente. Verwacht niet iets anders van mij," zei Erdogan zondag op televisie "Als moslim zal ik blijven doen wat vereist is." Daarbij maakte Erdogan gebruik van een Arabisch woord dat in het Turks wordt gebruikt om te verwijzen naar de islamitische leer. Het is de tweede keer in een maand dat Erdogan zich beroept op religie om de huidige monetaire houding te rechtvaardigen.

De noodrem

De inflatie in Turkije is zeer hoog, maar onder druk van Erdogan verlaagde de centrale bank sinds september herhaaldelijk de rente. Erdogan ziet de rente het liefst zo laag mogelijk omdat hij gelooft dat een hoge rente zorgt voor hogere prijzen. Gebruikelijk beleid van economen is juist het verhogen van de rente om de inflatie in bedwang te krijgen. De grootste bedrijvenlobby van Turkije riep de president eerder al op te stoppen met zijn omstreden rentebeleid omdat dat de economie grote schade toebrengt.

Gedurende de handelsdag maandag werd de aandelenbeurs van Istanbul automatisch stilgelegd omdat de graadmeter 5 procent in de min kwam te staan. Vrijdag werd ook al twee keer automatisch de noodrem van het handelssysteem geactiveerd omdat de verliezen te groot werden.

Altijd op de hoogte van de laatste Ontwikkelingen op de beurs!

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en mis niks!