AEX *
Toegang tot al onze analyses en kooptips? Word abonnee
AEX *
AMX *
BEL20 *
NAS100 *
US30 *
USA500 *
VIX *

Beursnieuws

ANP vrijdag, 17 december 2021 06:22

EU-leiders botsen over aanpak hoge energieprijzen

BRUSSEL (ANP) - De EU-leiders hebben op hun top in Brussel geen overeenstemming kunnen bereiken over de aanpak van de hoge energieprijzen. De discussies liepen zo hoog op dat ze het ook niet eens konden worden over een gezamenlijke eindtekst over het onderwerp, wat uitzonderlijk is voor een top. De 27 gaan het er op hun volgende bijeenkomst, in maart, opnieuw over hebben.

De energieprijzen stonden vooral op verzoek van Spanje op de agenda. De Spaanse regering wil dat de Europese energiemarkt wordt hervormd, waarbij de prijs van elektriciteit volgens Madrid moet worden losgekoppeld van de gasprijs. Veel andere lidstaten waaronder Nederland willen dat niet. Er zijn vooralsnog geen aanwijzingen dat de energiemarkt niet functioneert en zij verwachten dat de prijzen vanzelf weer zullen gaan dalen na de winter.

Ook liepen de emoties volgens de nieuwe Oostenrijkse bondskanselier Karl Nehammer in de zaal hoog op toen kernenergie aan de orde kwam. Terwijl de Franse president Emmanuel Macron, groot voorstander van kernenergie, demissionair premier Mark Rutte volgens eigen zeggen feliciteerde met de aangekondigde bouw van twee kerncentrales, hield Nehammer een vurig pleidooi tegen kernenergie. Voorstanders zien kernenergie juist als deel van de oplossing om de CO2-uitstoot in de EU terug te dringen.

Maar de hele discussie liep vast toen volgens EU-diplomaten Tsjechië en Polen begonnen over een hogere compensatie die zij willen voor de offers die zij moeten brengen voor de omslag naar groene energie. Ook vinden ze dat het Europees systeem voor de handel van uitstootrechten van CO2 (ETS) moet worden hervormd. Het ETS wordt volgens de klimaatplannen van de EU juist uitgebreid naar onder meer de bouwsector omdat het een goede methode is om bedrijven te dwingen hun CO2-emissies af te bouwen.

De leiders braken hun verhitte onderhandelingen na enkele uren af, om het later op de avond nog eens te proberen. Volgens demissionair premier Mark Rutte is het ook toen "niet gelukt omdat een aantal Oost-Europese lidstaten tegen de verdere uitrol is van het ETS".

Lees meer over de onderwerpen in dit bericht:

Elektriciteit, Duurzame-energie, Energie, Kernenergie, Nederland, Europa-werelddeel, Tsjechie, Oost-europa

De Aandeelhouder TV

januari 30, 2023

GALAPAGOS “Wacht op wit” – 30jan23

januari 30, 2023

Gaan aandelen Unilever weer stijgen?

januari 30, 2023

Philips trapt drukke beursweek af | 30 januari 2023 | Markets Update van BNP Paribas Markets

januari 29, 2023

Aandeel ASML is goedkoop

Het laatste beursnieuws

updates

 • 12:08

  AEX stabiliseert binnen uptrend & TA-update Tesla

 • 08:21

  Deze week: rentebesluit Fed en ECB

 • 08:15

  S&P 500 breekt dalende trend, dankzij Big Tech

 • 15:12

  LYNX Beursflash | Aandeel Tesla: analyse 4e kwartaalcijfers

 • 10:07

  Aandeel Tesla: Musk’s Masterplan

 • 08:55

  Futures op Wall Street hoger na cijfers Tesla & Chevron

 • 13:00

  Aandeel ASML: aanhoudende vraag naar chips stuwt omzet

 • 10:35

  ETF van de week: Invesco Solar Energy UCITS ETF (S0LR)

 • 08:51

  ASML voorspelt aanzienlijke omzetstijging en Europa opent status quo

Masterclasses

 • 07 februari

  De beleggingstips voor 2023 van Nico Inberg

 • 07 maart

  De beleggingstips voor 2023 van Gert Bakelants

 • 14 maart

  De beleggingstips voor 2023 van Edwin Wierda

Columns

Nieuw
30 jan 14:37 Nico Inberg

Philips krijgt het voordeel van de twijfel

30 jan 13:49 Redactie

(Video) Beursupdate Nico: Philips, ASML, de Fed + Unilever

30 jan 10:28 Cees Smit

Column: Cijfers, Cijfers en nog eens…