Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Bedrijf aangeklaagd wegens nalatigheid bij olielek voor kust VS

Bedrijf aangeklaagd wegens nalatigheid bij olielek voor kust VS
16 dec 2021 om 05:55

OAKLAND (ANP/AFP) – Het bedrijf achter een oliepijpleiding voor de kust van Californië is woensdag aangeklaagd wegens nalatigheid, nadat een olielek begin oktober veel problemen veroorzaakte. Het in Texas gevestigde Amplify Energy en twee dochterondernemingen riskeren een boete van miljoenen dollars als ze schuldig worden bevonden.

Als gevolg van de nalatigheid stroomde meer dan 100.000 liter ruwe olie de zee in, stellen de federale aanklagers. De autoriteiten verwijten de bedrijven dat ze niet tijdig genoeg te hebben gereageerd op waarschuwingen. Zo zouden veiligheidssystemen gedurende een periode van 13 uur zeker acht keer hebben gewaarschuwd voor een olielek. In plaats van de pijpleiding na de alarmeringen af te sluiten, werd de olietoevoer opnieuw opgestart.

Meerdere stranden langs de Zuid-Californische kust raakten vervuild door de olie. De visserij in het gebied moest daardoor worden gestaakt. De dikke, kleverige brandstof trof zeehonden, dolfijnen en walvissen die in het gebied leven.

De precieze oorzaak van de lekkage blijft onduidelijk. De Amerikaanse kustwacht stelde eerder een onderzoek in naar een containerschip, omdat werd vermoed dat een grote scheur was ontstaan nadat het anker van het schip de pijpleiding zou hebben meegesleurd.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.