NED25 *
NLMID *
BE20 *
NAS100 *
US30 *
USA500 *
VIX *
EUR/USD *

Beursnieuws

ANP woensdag, 1 december 2021 17:12

Fors herstel op Europese beurzen, luchtvaartsector eindigt hoger

AMSTERDAM (ANP) - De aandelenbeurs in Amsterdam is woensdag met een forse winst gesloten. Beleggers trokken zich op aan berichten dat vaccins waarschijnlijk wel bescherming bieden tegen de nieuwe Omikron-variant van het coronavirus. Aandelen van luchtvaartconcerns, zoals Air France-KLM, leefden weer op na eerdere verliezen.

De hoofdwetenschapper van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zei dat vaccins waarschijnlijk werken tegen ernstige coronabesmettingen met de Omikron-variant van het virus. Ook verklaarde topman Ugur Sahin van de Duitse vaccinmaker BioNTech dat het door het bedrijf ontwikkelde coronavaccin waarschijnlijk goede bescherming biedt tegen een ernstig ziekteverloop van de variant.

De angst voor al te erge economische gevolgen van de nieuwe variant werd daardoor minder. Ook sorteerden beleggers voor op niet al te pijnlijke reisbeperkingen als gevolg van de opkomst van de Omikron-variant. Air France-KLM won op het Damrak 3,4 procent. British Airways-moeder IAG steeg in Londen ook 3,4 procent en Lufthansa werd rond de 5 procent meer waard in Frankfurt.

Basic-Fit

In de AEX stond de meerderheid van de bedrijven op winst. De sterkste stijger was techinvesteerder Prosus, met een plus van 5,2 procent. Ook chipmaker ASML en verlichtingsbedrijf Signify eindigden met forse winsten. De hoofdindex zelf sloot 1,7 procent hoger op 790,70 punten.

De MidKap won 0,8 procent tot 1.036,86 punten. Hier profiteerde sportschoolketen Basic-Fit het meest van wegebbende zorgen over de nieuwe variant van het coronavirus. Het aandeel sloot 4,4 procent hoger. Intertrust (min 7,5 procent) eindigde onderaan in de MidKap. Investeerder CVC had 18 euro per aandeel over voor de financieel dienstverlener en voerde exclusieve gesprekken met het bedrijf, maar de overnamegesprekken zijn nu afgekapt.

ForFarmers

ForFarmers won ruim 10 procent bij de kleinere beursfondsen. Het veevoerbedrijf gaat voor maximaal 50 miljoen euro aan eigen aandelen inkopen. In Brussel won telecomconcern Proximus meer dan 5 procent dankzij een adviesverhoging door JPMorgan.

De euro was 1,1323 dollar waard, tegen 1,1277 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 2,8 procent meer op 68,12 dollar en Brentolie werd 3,1 procent duurder op 71,32 dollar.

Lees meer over de onderwerpen in dit bericht:

Air-france-klm, Europa-werelddeel, Asml, Wereldgezondheidsorganisatie, Forfarmers, Duitsland, Proximus-groep, Verenigde-staten

De Aandeelhouder TV

januari 21, 2022

Netflix prikt verwachtingsbubbel door

januari 21, 2022

Begin van een echte correctie op de beurs? | De Aandeelhouder Podcast Afl. 54

januari 21, 2022

AEX, DAX en Climax voor ADYEN – 19jan22

januari 21, 2022

AEX, DAX en Dubbele bodem ASML

Het laatste beursnieuws

updates

 • 17:31

  TA van Edward Loef – Een nieuwe grondstoffensupercyclus?

 • 11:13

  Koers aandeel Netflix keldert na kwartaalcijfers: zijn de gouden tijden voorbij?

 • 10:16

  De elfde editie van het LYNX Beleggersdebat trekt bijna 20.000 kijkers

 • 08:02

  U-turn op Wall Street en Netflix duikt 20% omlaag na cijfers

 • 16:51

  TA van Edward Loef – Zilver, goud en Newmont Mining

 • 08:08

  Renteverlaging China trekt aandelen uit het slop, Hang Seng index +3,3%

 • 18:11

  TA van Edward Loef – LYNX Beleggersdebat technisch bekeken

 • 14:46

  ASML boekt recordjaar dankzij chiptekort

 • 10:14

  ETF van de week: iShares Nasdaq-100 UCITS ETF (EXXT)

Masterclasses

Columns

Nieuw
21 jan 07:21 Nico Inberg

PostNL voor kwart in handen van Tsjech

20 jan 16:01 Redactie

ETF v/d Week: World MSCI

20 jan 09:42 Redactie

Terugkijken: Chatsessie met Nico