Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Vakbonden willen af van wetsvoorstel coronatoegangsbewijs

Vakbonden willen af van wetsvoorstel coronatoegangsbewijs
23 nov 2021 om 15:29

UTRECHT (ANP) – Het wetsvoorstel dat het mogelijk maakt om de controle van coronatoegangsbewijzen op de werkvloer toe te staan, moet worden ingetrokken. Dat vinden FNV, CNV en VCP. Volgens de vakorganisatie tast het wetsvoorstel, dat inmiddels al naar de leden van de Tweede Kamer is gestuurd, de rechten van werknemers aan en moet het daarom afgewezen worden.

De bonden menen dat het voorstel inbreuk maakt op de medische privacy en het recht op lichamelijke integriteit. Daarbij schiet het voorstel zijn doel voorbij, aldus de klagers. Waar een van de doelen was om een veiligere werkvloer te creëren, lijkt het doel nu om besmettingscijfers omlaag te krijgen. “Hierdoor wordt feitelijk een vorm van vaccinatiedwang ingevoerd”, aldus de bonden.

Het wetsvoorstel treft volgens FNV, CNV en VCP vooral ook werknemers die niet thuis kunnen werken. Werknemers die geen QR-code kunnen of willen laten zien of een rood vinkje krijgen, kunnen uiteindelijk worden ontslagen. Vooral de flexwerkers, uitzend- en oproepkrachten lijken snel hun werk en inkomen kwijt te kunnen raken.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.