Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Turkse lira verder omlaag na renteverlaging centrale bank

Turkse lira verder omlaag na renteverlaging centrale bank
18 nov 2021 om 12:22

ANKARA (ANP/BLOOMBERG) – De Turkse lira is donderdag naar een nieuw dieptepunt gezakt nadat de Turkse centrale bank de rente opnieuw verlaagde. Dat deed de centrale bank ondanks de hoge inflatie. De Turkse president Recep Tayyip Erdogan zinspeelde al eerder op nieuwe renteverlagingen. In tegenstelling tot de standaardopvatting van economen gelooft Erdogan dat hoge rentes zorgen voor hogere inflatie.

De centrale bank verlaagde de rente van 16 naar 15 procent, terwijl de inflatie vorige maand juist steeg naar bijna 20 procent. De lira daalde na de renteverlaging ruim 3 procent tot bijna 11 lira per dollar. Vijf jaar geleden was een dollar nog zo’n 3 lira waard.

Erdogan zet met zijn onorthodoxe economische opvattingen de centrale bank al langer onder druk, al zegt hij dat de centrale bank onafhankelijk is. Desondanks ontsloeg hij de afgelopen jaren al verschillende beleidsmakers van de bank als ze de rente verhoogden of als ze er niet in slaagden om de inflatie onder controle te krijgen.

Erdogan gelooft al lang dat hoge rentetarieven inflatie veroorzaken. Hij meent dat bedrijven de hoge rente die ze moeten betalen zullen doorberekenen naar hun klanten wat de geldontwaarding aanwakkert. Zijn afkeer van hogere leenkosten wordt ook in verband gebracht met islamitische voorschriften over rente.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.