Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Philips toont herstel, Shell daalt in lichtgroene AEX

Philips toont herstel, Shell daalt in lichtgroene AEX
18 nov 2021 om 11:14

AMSTERDAM (ANP) – Philips toonde donderdag wat herstel op de Amsterdamse beurs. Eerder deze week stond het zorgtechnologieconcern zwaar onder druk door de problemen met zijn beademingsapparatuur. Olie- en gasconcern Shell kampte met een aanhoudende daling van de olieprijzen en werd lager gezet. Elders op het Damrak maakte Lucas Bols een flinke koerssprong dankzij sterke resultaten van de drankenproducent.

De Europese aandelenmarkten bleven verder in de greep van de zorgen over de hard oplopende inflatie en lieten weinig beweging zien. AEX-index op Beursplein 5 noteerde rond het middaguur 0,1 procent hoger op 828,40 punten. De MidKap verloor 0,3 procent tot 1077,84 punten. Frankfurt en Parijs wonnen 0,1 procent. Londen daalde 0,1 procent.

Philips dikte 2,8 procent aan. Het aandeel kelderde aan het begin van de week nog ruim 10 procent na berichten dat de Amerikaanse waakhond FDA de fabriek bezocht waar Philips zijn slaapapneu-apparaten maakt en daar meer problemen vond.

Just Eat Takeaway

Shell zakte 1,9 procent. De olieprijzen stonden in de afgelopen dagen onder druk door berichten dat de Verenigde Staten samen met Japan en China hun oliereserves willen inzetten om de olieprijzen deze winter te drukken. Een vat Amerikaanse olie werd 0,3 procent goedkoper op 78,13 dollar. Brentolie kostte 0,1 procent minder op 80,21 dollar per vat.

Just Eat Takeaway daalde 0,9 procent. De eigenaar van Thuisbezorgd.nl heeft geen plannen om zijn Amerikaanse dochteronderneming Grubhub te verkopen. Volgens topman Jitse Groen is het bedrijf wel actief op zoek naar samenwerkingspartners. Just Eat Takeaway werd recent door twee Amerikaanse investeerders opgeroepen om het net overgenomen Grubhub weer snel af te stoten.

Lucas Bols

InPost (min 8 procent) zette de daling voort in de MidKap. Het Poolse pakketkluisjesbedrijf kelderde een dag eerder al meer dan 13 procent na een verlaging van de vooruitzichten. Lucas Bols werd 12 procent meer waard. De dranken- en likeurenproducent zag de omzet in de afgelopen zes maanden met 70 procent stijgen, mede dankzij de heropening van de horeca.

In Londen steeg Royal Mail 5,5 procent. Het Britse postbedrijf verhoogde zijn winstverwachting en gaat eigen aandelen inkopen. Het wil ook speciaal dividend uitkeren. Thyssenkrupp klom 5 procent in Frankfurt aan dankzij goed ontvangen jaarcijfers. Ook bevestigde het Duitse industrieconcern zijn waterstofdivisie apart naar de beurs te willen brengen.

De euro was 1,1337 dollar waard, tegen 1,1310 dollar een dag eerder.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Koers NED25

*

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.