Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Biden dringt aan op onderzoek naar misstanden op brandstofmarkt

Biden dringt aan op onderzoek naar misstanden op brandstofmarkt
17 nov 2021 om 16:35

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) – De Amerikaanse president Joe Biden wil dat er een onderzoek komt naar mogelijk illegaal gedrag op de benzinemarkt in de Verenigde Staten. Biden heeft daar bij marktwaakhond FTC op aangedrongen. Een eventueel onderzoek zal naar verwachting niet meteen gevolgen hebben voor de prijzen aan de pomp.

In een brief aan FTC-voorzitter Lina Khan uitte de president zijn bezorgdheid over het verschil tussen prijzen aan de pomp en de groothandelsprijzen. Dat bewijst volgens hem dat er meer en meer sprake is van “anticonsumentengedrag” bij de olie- en gasbedrijven.

“Ik accepteer niet dat hardwerkende Amerikanen meer betalen voor benzine vanwege concurrentiebeperkend of anderszins mogelijk illegaal gedrag”, zei Biden in zijn brief aan Khan.

Onafhankelijk orgaan

De FTC is een onafhankelijk orgaan en hoeft niet aan het verzoek van de president te voldoen. Het is niet ongebruikelijk dat regelgevers een onderzoek instellen naar benzineprijzen wanneer die de pan uit rijzen, maar weinig van die onderzoeken leiden ook tot echte actie.

Biden schreef dat de Amerikanen de gevolgen voelen van de hogere prijzen in grote delen van de economie. De hoge inflatie raakt ook aan de populariteit van de president. De consumentenprijzen in de VS stegen in oktober met 6,2 procent ten opzichte van een jaar eerder. Vooral de oplopende energiekosten waren daar debet aan. Zo lagen de gasprijzen bijna 50 procent hoger dan een jaar eerder.

De prijzen aan de pomp in de VS stegen onlangs tot het hoogste niveau in zeven jaar. Dat kwam vooral door de stijging van de prijzen van ruwe olie die nog harder opliepen dan de brandstofprijzen aan de pomp. Na een eerder verzoek van het Witte Huis werd het toezicht op de benzinemarkten al verscherpt.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.