AEX *
Toegang tot al onze analyses en kooptips? Word abonnee
AEX *
AMX *
BEL20 *
NAS100 *
US30 *
USA500 *
VIX *

Beursnieuws

ANP donderdag, 11 november 2021 10:13

Elektriciteitsnet Liander ook vol in groot deel Lelystad

AMSTERDAM (ANP) - Het elektriciteitsnet van beheerder Liander raakt op steeds meer plekken vol. In navolging van andere gebieden in Nederland heeft het elektriciteitsnet in een groot deel van Lelystad nu ook de maximale capaciteit bereikt voor het leveren van elektriciteit.

Liander stelt hard te werken aan het uitbreiden van het elektriciteitsnet en het ontwikkelen van oplossingen om meer capaciteit te creëren. Pas dan kan de netbeheerder grootverbruikers zoals supermarkten, scholen, kantoren en fabrieken die zich in Lelystad willen vestigen of meer elektriciteit willen, helpen.

Volgens Liander gaan de ontwikkelingen op dit moment zo snel dat de beheerder verwacht dat er op korte termijn op meer plekken in het land schaarste op het elektriciteitsnet ontstaat. In oktober kwamen er in onder meer Friesland, Gelderland en Amsterdam nieuwe knelpunten bij.

Nieuw elektriciteitsstation

De schaarste op het elektriciteitsnet is het gevolg van de snelgroeiende economie, de digitalisering van de samenleving, het in recordtempo bouwen van huizen en het verduurzamen van de energievoorziening. Deze ontwikkelingen zorgen voor een explosieve vraag naar elektriciteit. Door deze drukte heeft nu ook het elektriciteitsstation Zuiderveld in Lelystad de maximale capaciteit bereikt. Dit heeft echter geen gevolgen voor consumenten en ondernemers in Lelystad die al een contract met Liander hebben.

De definitieve oplossing voor het knelpunt in Lelystad is volgens de beheerder het bouwen van een nieuw elektriciteitsstation, maar dat duurt vijf tot zeven jaar. Wanneer de procedures en de vergunningen voor een locatie zouden kunnen worden versneld, kan een nieuw station mogelijk eerder worden gerealiseerd. Voor de tussenliggende periode is Liander hard op zoek naar tussenoplossingen.

Werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland riepen in september al op dat er snel "onconventionele en creatieve" oplossingen moeten komen voor de problemen bij het aansluiten van bedrijven en woningen op het elektriciteitsnet. Volgens de organisaties is de trage afgifte van vergunningen een van de grootste knelpunten bij het versterken van de stroomnetten. Ze pleiten daarom voor een versnelde procedure met speciaal aangewezen ambtenaren en capaciteit om sneller vergunningen rond energie-infrastructuur te kunnen verlenen.

Lees meer over de onderwerpen in dit bericht:

Elektriciteit, Nederland, Gelderland, Zuiderveld, Netbeheerder, Friesland, Amsterdam, Vno-ncw

De Aandeelhouder TV

januari 26, 2023

Tesla, Chevron verrast en Nokia | 26 januari 2023 | Markets Update van BNP Paribas Markets

januari 25, 2023

AIRFRANCE KLM erg toppish – 25jan23

januari 25, 2023

De Beursverwachting van 2023

januari 25, 2023

ASML, Tesla en MSFT | 25 januari 2023 | Markets Update van BNP Paribas Markets

Het laatste beursnieuws

updates

 • 10:07

  Aandeel Tesla: Musk’s Masterplan

 • 08:55

  Futures op Wall Street hoger na cijfers Tesla & Chevron

 • 13:00

  Aandeel ASML: aanhoudende vraag naar chips stuwt omzet

 • 10:35

  ETF van de week: Invesco Solar Energy UCITS ETF (S0LR)

 • 08:51

  ASML voorspelt aanzienlijke omzetstijging en Europa opent status quo

 • 08:37

  Kwartaalcijfers zijn deze week het focuspunt

 • 12:05

  Pullback voor de AEX & spectaculair herstel bij aandeel Coinbase

 • 08:48

  Europese beurs opent hoger in drukke cijferweek

 • 14:16

  Aandeel Netflix: nieuw abonneerecord

Masterclasses

 • 07 februari

  De beleggingstips voor 2023 van Nico Inberg

 • 07 maart

  De beleggingstips voor 2023 van Gert Bakelants

 • 14 maart

  De beleggingstips voor 2023 van Edwin Wierda

Columns

Nieuw
26 jan 10:45 Doijer en Kalff

Optimaal gebruik maken van de hedge functie van goud en zilver

26 jan 09:56 Redactie

Grote overname DSM roept vraagtekens op

25 jan 13:24 Redactie

De beurs gaat crashen – Jeremy Grantham