AEX *
Toegang tot al onze analyses en kooptips? Word abonnee
AEX *
AMX *
BEL20 *
NAS100 *
US30 *
USA500 *
VIX *

Beursnieuws

ANP woensdag, 3 november 2021 13:50

Wereldwijde vraag naar vliegtickets neemt toe door lokale markten

GENÈVE (ANP) - De wereldwijde vraag naar vliegtickets is in september wat toegenomen. Dat komt volgens de internationale brancheorganisatie IATA doordat op de lokale markten meer wordt gevlogen, met name in China. Daar werden coronabeperkingen versoepeld ten opzichte van de maand augustus. De vraag naar internationale vluchten nam iets af.

De totale mondiale vraag lag 53 procent lager dan in september 2019, voor de coronacrisis. Dat is een kleine verbetering ten opzichte van de min van 56 procent in augustus. Vergelijkingen met 2020 hebben volgens de IATA niet zo veel zin omdat de markt toen erg verstoord werd door de coronapandemie.

In veel regio's nam de vraag naar vliegtickets af, zoals in Europa en Noord-Amerika. "De prestaties van september zijn een positieve ontwikkeling, maar het herstel van het internationale verkeer wordt gefrustreerd door aanhoudende grenssluitingen en quarantaineverplichtingen", zegt IATA-topman Willie Walsh in een toelichting op de cijfers. Hij noemt het een positieve ontwikkeling dat de Verenigde Staten vanaf 8 november gevaccineerde passagiers uit 33 landen gaan toestaan, waaronder landen uit de Europese Unie.

De wereldwijde vraag naar luchtvrachtvervoer is in september weer toegenomen dankzij het economische herstel. De vraag, gemeten in zogeheten vrachttonkilometers, was in september 9,1 procent hoger dan in dezelfde maand in 2019. In augustus was dat percentage nog 7,7 procent hoger.

De problemen in de wereldwijde toeleveringsketen zijn groot en ook daardoor stijgt de vraag naar luchtvrachtvervoer. "Fabrikanten kiezen vaker voor luchtvervoer vanwege de snelheid", aldus Walsh. Volgens hem kan de sector de extra vraag niet aan vanwege capaciteitsgebrek. "Als er niets aan wordt gedaan, kunnen de problemen in de toeleveringsketen het herstel van de coronacrisis vertragen. Overheden moeten nu actie ondernemen", zegt hij.

Lees meer over de onderwerpen in dit bericht:

Europa-werelddeel, Verenigde-staten, Europese-unie, Noord-amerika, Volksrepubliek-china

De Aandeelhouder TV

november 28, 2022

PROSUS stierenrun

november 28, 2022

Gaan aandelen Galapagos weer stijgen?

november 28, 2022

Webinar: Het nieuwe aandelenelftal van Nico & Albert

november 28, 2022

Onrust in China | 28 november 2022 | Markets Update van BNP Paribas Markets

Het laatste beursnieuws

updates

 • 08:19

  Beleggers wachten met spanning op nieuwe inflatiecijfers

 • 17:21

  TA van Edward Loef – Vangrails in de Nasdaq-100 index

 • 16:51

  LYNX Beursflash | Aandeel ING: profiteren van stijgende rentes

 • 11:40

  AEX toont kracht & technisch bodempatroon voor aandeel BESI

 • 08:05

  Beurzen omhoog in aanloop naar nieuwe inflatiecijfers

 • 17:24

  TA van Edward Loef – Opwaartse koersuitbraken?

 • 07:43

  Dalende inflatieverwachting geeft beurzen een boost

 • 17:47

  TA van Edward Loef – Bankaandelen hoger na ECB-besluit

 • 13:00

  Swing trading: een ‘spannende’ beleggingsstrategie

Masterclasses

 • 13 december

  LYNX introduceert LYNX+

 • 22 december

  Vooruitblik 2023: de visie van Justin Blekemolen

 • 03 januari

  De technische visie van Edward Loef op 2023

 • 11 januari

  LYNX Beleggersdebat 2023

Columns

Nieuw
28 nov 11:55 Cees Smit

Column: Petje 750 in de AEX

28 nov 10:17 Redactie

LIVESHOW: 11 aandelen voor 2023

24 nov 17:07 Nico Inberg

Geen verplicht bod op PostNL