Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Wall Street scherpt records aan

Wall Street scherpt records aan
1 nov 2021 om 21:11

De Amerikaanse beurzen zijn maandag nipt hoger gesloten. De S&P 500-index steeg met 0,2 procent tot 4.613,67 punten, terwijl de Dow Jones-index 0,3 procent steeg tot 35.913,84 punten. Techbeurs Nasdaq trok met 0,6 procent aan tot 15.595,92 punten.

Daarmee begonnen de beurzen in New York de novembermaand positief. Wall Street wist in oktober nieuwe records te vestigen, geïnspireerd door beter dan verwachte kwartaalcijfers. De S&P 500 steeg afgelopen maand zo’n 7 procent.

“De Amerikaanse beurzen zijn verdergegaan waar ze op vrijdag waren gebleven en scherpten nieuwe records aan”, aldus marktanalist Michael Hewson van CMC Markets. “De Amerikaanse economie toont zich veerkrachtig.”

De inkoopmanagersindex voor de Amerikaanse industrie zoals gemeten door ISM bleek maandag tussen september en oktober te zijn gedaald van 61,1 tot 60,8. Ook uit cijfers van Markit bleek er sprake van een groeivertraging. Verder gingen de bouwuitgaven in september omlaag met 0,5 procent.  

Marktstrateeg Seema Shah van Principal Global Investors ziet dat beleggers zich niet al teveel zorgen maken, dankzij een sterk cijferseizoen. Van de S&P 500-bedrijven die de boeken reeds openden, wist ruim 80 procent de marktverwachting te verslaan.

Toch zijn er ook tegenvallers. Zo meldden zwaargewichten Apple en Amazon vorige week dat ze last hebben van de aanhoudende problemen in de aanvoerketen, terwijl social media bedrijven als Facebook en Snap, de pijn voelen van nieuwe privacyregels van Apple, die de advertentieinkomsten onder druk zetten.

De hoge inflatie is ondertussen ook een bron van onzekerheid, aldus Shah. “De markt is zeer bezorgd dat de hoge inflatie een veel groter probleem is dan de centrale banken ons halverwege het jaar wilden doen geloven”, aldus de marktkenner. “Er moet duidelijkheid komen over de plannen van de Fed”, aldus Shah.

De Federal Reserve komt woensdag met zijn rentebesluit en zal dan vermoedelijk meer duidelijkheid geven over de ’taperplannen’ waar al maanden op wordt gehint.

Het afbouwen van de obligatie-opkopen van 120 miljard dollar per maand is niet iets waar de markt zich nog druk om zal maken, omdat de Fed hier duidelijk over heeft gecommuniceerd. Volgens analist Birgit Henseler van DZ Bank kunnen alleen zorgen over inflatie en een snelle renteverhoging tot een sterke marktreactie leiden, zeker als Fed-voorzitter Jerome Powell die zorgen niet kalmeert.

Een ander belangrijk macrocijfer is het Amerikaanse banenrapport op vrijdag. Volgens marktanalist Naeem Aslam van AvaTrade rekent de markt voor de maand oktober op een banengroei van 450.000. Belangrijk wordt ook de stijging van de lonen en de participatiegraad, aldus Aslam, om te begrijpen hoe de arbeidsmarkt in de VS zich de komende maanden gaat ontwikkelen.

De euro/dollar noteert maandagavond licht hoger op 1,1607. 

De prijs voor een vat ruwe olie is maandag licht hoger gesloten. Een december-future voor een vat ruwe olie sloot maandag 0,6 procent, ofwel 0,48 dollar, hoger op 84,05 dollar op de New York Mercantile Exchange. De olieprijs sloot de maand oktober al 11,0 procent hoger af.

Oliekartel OPEC+ weigerde tot dusver in te grijpen, ondanks een naderende energiecrisis in Europa en aanhoudende oproepen van India en enkele andere grote importeurs, om de productie te verhogen, aldus marktanalist Fawad Razaqzada van ThinkMarkets.

Aankomende donderdag komt OPEC+ weer bij elkaar. De analist verwacht dat OPEC+ zich aan de lopende afspraken zal houden en de output met 400.000 vaten per dag blijft verhogen, maar hij sluit niet uit dat er een tandje bij wordt gezet. Razaqzada sluit een verhoging met 800.000 vaten per dag niet uit “om het gevaar van tekorten en prijsdruk in te dammen”. Als er wordt afgeweken van het huidige beleid, kan dat leiden tot scherpe bewegingen in de olieprijs, verwacht Razaqzada.

Bedrijfsnieuws

Het Amerikaanse cijferseizoen wordt al minder druk. Onder meer Pfizer, Lyft, Uber, Qualcomm en Moderna openen later deze week de boeken.

De U.S. Food and Drug Administration heeft langer de tijd nodig om te oordelen over de goedkeuringsaanvraag van Moderna om zijn coronavaccin toe te mogen dienen bij 12 tot 17-jarigen vanwege het risico op een ontsteking van de hartspier. Mogelijk is de beoordeling niet voor januari 2022 afgerond, aldus Moderna. Omdat de FDA nog bezig is met deze goedkeuringsaanvraag, stelt het bedrijf een geplande aanvraag voor toediening bij 6 tot 11-jarigen uit. Het aandeel verloor ruim twee procent.

De FDA gaf onlangs wel een positieve aanbeveling om het vaccin van Pfizer en BioNTech in te zetten bij 5 tot 11-jarigen, ondanks het risico van myocarditis. Aandelen Moderna noteren maandag voorbeurs ruim 3 procent lager. Pfizer en BioNTech daalden evenwel tot circa 1,5 procent.

Nio sloot bijna vier procent hoger, ondanks dat de Chinese producent van elektrische voertuigen meldde dat de leveringen in oktober met 27,5 procent zijn gedaald op jaarbasis. Dit was volgens Nio onder meer te wijten aan de problemen in de aanvoerketen, voorbereiding op nieuwe producten en het upgraden van productielijnen. Desondanks werd een recordaantal nieuwe orders geplaatst, aldus Nio.

Rivaal Tesla sloot maandag circa 8,5 procent hoger.

Bioscoopketen AMC meldde maandag voorbeurs dat de omzet in oktober is gestegen tot het hoogste niveau sinds het begin van de coronapandemie. Concrete cijfers maakte AMC niet bekend. Het aandeel won circa vijf procent.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Koers van aandelen in dit artikel

  • Amazon.com
    * *
  • Apple Inc.
    * *
  • Meta Platforms
    * *
  • Pfizer
    * *
  • Qualcomm
    * *
  • Tesla Inc.
    * *

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.