AEX *
Toegang tot al onze analyses en kooptips? Word abonnee

Nederland leent deel coronageld IMF door aan landen in zwaar weer

Nederland leent deel coronageld IMF door aan landen in zwaar weer
30 okt 2021 om 12:50

ROME (ANP) - Het kabinet wil een deel van de middelen die het Internationaal Monetair Fonds (IMF) beschikbaar heeft gesteld aan Nederland, doorlenen aan "landen die economisch hard getroffen zijn door corona". Minister Wopke Hoekstra (Financiën) meldt dat het IMF een beroep heeft gedaan op de G20 en andere ontwikkelde economieën om een steentje bij te dragen. Nederland stelt 365 miljoen euro ter beschikking.

Het gaat om middelen die lidstaten naar rato van het IMF ontvangen "om de gevolgen van de pandemie het hoofd te bieden", legt Hoekstra uit. "Een deel hiervan stelt Nederland nu beschikbaar aan het fonds voor lage-inkomenslanden van het IMF", aldus de bewindsman. Het geld staat op de balans bij De Nederlandsche Bank (DNB). Als het wordt doorgeleend, staat het ministerie van Financiën garant.

Volgens Hoekstra gaan "veel G20-landen" mee in het verzoek van het IMF tijdens de G20 in Rome. Volgens het ministerie van Financiën wil een deel van de G7-landen gehoor geven aan de oproep, maar doen Duitsland en Canada dat niet.

Premium analyses

Altijd op de hoogte van de laatste Ontwikkelingen op de beurs!

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en mis niks!