Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Winstsprong Shell valt tegen

Winstsprong Shell valt tegen
28 okt 2021 om 08:29

Royal Dutch Shell heeft in het derde kwartaal goed geprofiteerd van de hogere olie- en gasprijzen met een verviervoudiging van de winst, wat nog achterbleef bij wat analisten hadden verwacht. Dit bleek donderdag voorbeurs uit de kwartaalcijfers van de energiegigant.

CEO Ben van Beurden benadrukte in een toelichting ook de kasstroom die op een record uitkwam. Deze was ook flink sterker dan analisten hadden verwacht.

In het derde kwartaal behaalde Shell een zogenoemde CCS-winst, dat wil zeggen de winst op basis van de geschatte actuele kosten en exclusief bijzondere posten toewijsbaar aan aandeelhouders, van 4,13 miljard dollar. Analisten die bijdroegen aan de consensus samengesteld door Vara Research rekenden echter op 5,31 miljard dollar.

In het derde kwartaal van 2020 boekte de energiereus nog een winst van slechts 955 miljoen dollar. Dit jaar was de kwartaalwinst bijna net zo hoog als de 4,9 miljard dollar over het hele jaar 2020.

Bij de tak Integrated Gas kwam de winst in het afgelopen kwartaal uit op 1,7 miljard dollar. De divisie Upstream behaalde ook een winst van 1,7 miljard dollar. Een jaar eerder werd hier juist nog een verlies geleden van 0,9 miljard dollar.

Oil Products was goed voor 1,2 miljard dollar winst. Het resultaat bij Chemicals steeg naar 395 miljoen dollar.

Record voor kasstroom

De operationele vrije kasstroom van Shell bedroeg 16,0 miljard euro. Analisten rekenden hier op 12,1 miljard dollar. Dat was een jaar eerder 10,4 miljard dollar. Exclusief werkkapitaal kwam de post zelfs uit op 17,5 miljard dollar.

De nettoschuld van Shell bedroeg eind september 57,5 miljard dollar. Dat was eind juni 65,7 miljard dollar.

Shell zal een kwartaaldividend uitkeren van 0,24 dollar per aandeel.

Outlook

Voor het vierde kwartaal rekent Shell op een productie bij Upstream van 2,1 tot 2,35 miljoen vaten per dag. De bezettingsgraad bij de raffinagetak schat Shell op 68 tot 76 procent.

Shell denkt dit jaar ongeveer 20 miljard dollar te investeren. Na negen maanden stond de teller op 13,2 miljard dollar.

Activist aan boord

Woensdag werd bekend dat Third Point van Daniel Loeb een belang heeft opgebouwd in Shell en aandringt op een opsplitsing van het bedrijf in één met de oude activiteiten, zoals raffinage, die voor een stabiele kasstroom zorgen, en een tweede bedrijf voor zijn duurzame activiteiten en andere divisies die aanzienlijk investeringen vergen.

Shell wil in 2030 de uitstoot van CO2 hebben gehalveerd ten opzichte van 2016.

Het bedrijf kan in zijn huidige vorm volgens Loeb simpelweg niet alle aandeelhouders tevreden stellen.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.