Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Stakingsdreiging voor kleine metaal- en techniekbedrijven groeit

Stakingsdreiging voor kleine metaal- en techniekbedrijven groeit
14 okt 2021 om 14:27

UTRECHT (ANP) – De kans dat kleine metaalbedrijven te maken krijgen met stakingen wordt steeds groter. Vakbonden FNV, CNV en De Unie zien niets in voorstellen die werkgevers tijdens een extra ingelaste onderhandelingsronde deden voor een nieuwe cao Metaal & Techniek. Onder meer over het loon en een regeling voor zware beroepen lopen de standpunten te ver uiteen.

De bonden zullen snel een ultimatum stellen aan werkgevers in de sector, maar verwachten daar niet veel van. Als hun eisen niet worden ingewilligd zijn “acties en stakingen onvermijdelijk”, meldt FNV. “Deze sector heeft kennelijk behoefte aan stakingen en andere acties”, zegt CNV-onderhandelaar Bernard Zijlstra.

Ze eisen onder andere een loonsverhoging van 5 procent voor de bijna 320.000 werknemers die onder de cao vallen en vinden het bod van de werkgevers veel te mager. Daarnaast willen de vakbonden dat oudere werknemers met een zwaar beroep drie jaar voor hun pensioenleeftijd kunnen stoppen met werken.

De cao Metaal &Techniek geldt voor medewerkers van bedrijven in de kleinmetaal, de installatie- en isolatiesector, de autobranche en goud- en zilversmeden. Eerder dit jaar was er al een maandenlange stakingsgolf door personeel bij grotere metaal- en technologiebedrijven. Vakbonden en werkgevers in deze sector sloten in juli een akkoord over een nieuwe cao, waar de achterban in september mee instemde.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.