AEX *
Toegang tot al onze analyses en kooptips? Word abonnee
AEX *
AMX *
BEL20 *
NAS100 *
US30 *
USA500 *
VIX *

Beursnieuws

ANP woensdag, 13 oktober 2021 12:51

Poetin: Rusland klaar om meer gas te leveren aan Europa

MOSKOU (ANP/RTR/AFP/BLOOMBERG) - Rusland staat klaar om Europa zoveel aardgas te leveren als nodig is en is al bezig de leveringen te verhogen. Dat heeft de Russische president Vladimir Poetin gezegd op een energieconferentie in Moskou. Hij gaf aan te willen praten met de Europese Unie over het stabiliseren van de gasmarkt.

Ook herhaalde Poetin dat Rusland aan al zijn contractuele verplichtingen voldoet wat betreft leveringen van gas aan Europa. Door de grote vraag en beperkt aanbod is de prijs van gas in Europa naar een recordhoogte gestegen. Poetin stelt dat het een "moeilijke situatie" is op de gasmarkt. Volgens hem is die niet in balans en onvoorspelbaar, met name in Europa. De Russische president vindt dat er afspraken gemaakt moeten worden om op de lange termijn de markt te stabiliseren.

Verder zei Poetin dat Rusland gas niet als een "wapen" gebruikt om invloed uit te oefenen in Europa. Critici betichten Moskou onder meer ervan bewust de gasleveringen aan Europa te beperken om zo snel goedkeuring te krijgen voor de ingebruikname van de nieuwe en omstreden gaspijpleiding Nord Stream 2 die loopt via de Oostzee van Rusland naar Duitsland. Maar volgens Poetin zijn dit soort beweringen "nonsens". Volgens hem leverde de voormalige Sovjet-Unie ook tijdens de Koude Oorlog gas aan Europa toen de onderlinge verhoudingen erg slecht waren.

De Russische president zei verder dat er "systeemfouten" zijn in de Europese energiemarkt, bijvoorbeeld door te afhankelijk te worden van duurzame energiebronnen zoals wind- en zonne-energie. De Europese energiecrisis is mede veroorzaakt door een lagere opbrengst uit energie van windmolenparken. Tegelijkertijd werden Europese investeringen in fossiele energiebronnen teruggeschroefd, waardoor er volgens Poetin nu dus tekorten zijn ontstaan.

De woordvoerder van het Kremlin zei eerder op de dag dat de gasleveringen van het Russische staatsgasconcern Gazprom aan Europa op een maximaal niveau liggen onder de huidige contracten. Als Europa meer gas wil afnemen van Gazprom moeten daarvoor nieuwe contracten worden getekend, aldus zegsman Dmitri Peskov.

Lees meer over de onderwerpen in dit bericht:

Kremlin-van-moskou, Duurzame-energie, Energie, Aardgas, Europa-werelddeel, Zonne-energie, Verenigde-staten, Duitsland

De Aandeelhouder TV

maart 21, 2023

BRENT OIL naar 80+ – 21mrt23

maart 21, 2023

Bankaandelen blijven volatiel | 21 maart 2023 | Markets Update van BNP Paribas Markets

maart 20, 2023

ING eerste rebound poging – 20mrt23

maart 20, 2023

Aandelen NN Group richting de 40 euro?

Het laatste beursnieuws

updates

 • 10:05

  Aandeel VARTA: de problemen zitten niet in de chart

 • 08:16

  Opluchtingsrally na gedwongen overname Credit Suisse

 • 10:15

  Rabobank Certificaten uitleg over het dividend en de risico’s

 • 10:00

  AEX zet 200EMA onder druk & ASML verliest kracht

 • 08:36

  UBS neemt Credit Suisse over – Wat doet de Fed deze week?

 • 10:30

  Aandeel Adobe: Sterke cijfers, nu hebben de stieren hun kans

 • 08:04

  Grote Amerikaanse banken snellen First Republic Bank te hulp

 • 15:21

  Aandeel Volkswagen: Wordt de outlook 2023 gerealiseerd?

 • 11:14

  LYNX prolongeert titel ‘Broker van het jaar’

Masterclasses

Columns

Nieuw
21 mrt 13:12 Redactie

Ordina: nog geen gelopen koers

21 mrt 12:32 Matt Christensen

AllianzGI lanceert eigen dataplatform voor duurzaamheid

21 mrt 09:34 Cees Smit

Column: Bankrun en Banken Bankrupt