Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Grondstoffen domineren op vlakke Europese beursvloeren

Grondstoffen domineren op vlakke Europese beursvloeren
11 okt 2021 om 12:04

De Europese aandelenmarkten doen het maandag rustig aan, in aanloop naar het losbarsten van het nieuwe cijferseizoen.

De breed samengestelde STOXX Europe 600 index noteerde maandag rond het middaguur een daling van 0,1 procent op 456,63 punten. De Duitse DAX liet ook een verlies zien van 0,1 procent op 15.192,61 punten. De Franse CAC 40 handelde onveranderd op 6.557,38 punten. De Britse FTSE steeg 0,3 procent naar 7.119,93 punten.

Macro-economisch was er vanochtend geen nieuws. En ook de rest van de dag is het rustig.

“De afgelopen week waren de financiële markten opnieuw in de weer met de gasmarkten. In de komende weken zal dat vermoedelijk niet veel anders zijn”, vermoedt marktanalist Teeuwe Mevissen van Rabobank.

“Per saldo verwachten we slechts een bescheiden impact op de groei en inflatie van de huidige stijging van de energieprijzen”, aldus CIO Mark Haefele van UBS. Het grootste risico noemt Haefele een strenge winter. Dan zullen de energieprijzen verder stijgen, de industriële productie worden verstoord en de economische groei “een grotere klap” krijgen, waarschuwt de CIO.

De euro/dollar handelde op 1,1555 en olie wordt circa 2 procent duurder. De Amerikaanse tienjaarsrente noteerde op 1,613 procent.

Stijgers en dalers

In Frankfurt gaan Siemens Energy en Bayer aan de leiding met winsten van 1,7 procent. Energiereuzen E.ON en RWE verliezen 2,7 en 2,1 procent, waarmee ze nog wel net iets beter presteren dan HelloFresh, dat 3,2 procent inlevert.

In Parijs gaat ArcelorMittal aan de leiding met een koerswinst van 4,2 procent. Grondstoffenaandelen liggen sowieso goed. TotalEnergies stijgt 2,0 procent en in Londen winnen BP en Royal Dutch Shell 2,0 en 1,9 procent dankzij de oplopende olieprijs.

De grootste daler in de Franse hoofdstad is Bouygues, dat 2,0 procent verliest.

In Londen presteren naast de oliegiganten ook de mijnbouwers goed. Zo wint Anglo American 2,9 procent en BHP ook 2,9 procent. Grondstoffenreus Glencore wordt 3,1 procent duurder.

Futures Wall Street

De Amerikaanse beurzen gaan maandag vermoedelijk een lagere opening tegemoet. Futures op de S&P 500 index noteerden tot 0,3 procent in het rood.

De toonaangevende S&P 500 index daalde vrijdag 0,2 procent tot 4.391,35 punten, de Dow Jones index sloot vlak op 34.746,25 punten en de Nasdaq sloot 0,5 procent lager op 14.579,54 punten.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Koers Ebusco

*

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.