AEX *
Toegang tot al onze analyses en kooptips? Word abonnee
AEX *
AMX *
BEL20 *
NAS100 *
US30 *
USA500 *
VIX *

Beursnieuws

ANP vrijdag, 8 oktober 2021 18:30

Oxfam hekelt ‘beschamend’ internationaal akkoord over belastingen

LONDEN (ANP) - De internationale hulporganisatie Oxfam heeft geen goed woord over voor het internationale belastingakkoord dat door enkele landen als "historisch" wordt omschreven. Het afgesproken minimumtarief voor winstbelastingen van 15 procent kan door sommige rijke landen worden aangegrepen om de belastingen te verlagen, waarschuwt de organisatie. Daarnaast hekelt Oxfam een "complex web aan uitzonderingen" waardoor technologieconcerns als Amazon grotendeels buiten schot van de belastingdiensten zouden blijven.

"De deal van vandaag is een beschamende en gevaarlijke capitulatie voor lage belastingen in landen als Ierland. Het is een schijnvertoning die de door de pandemie verwoeste ontwikkelingslanden berooft van broodnodige inkomsten voor ziekenhuizen, leraren en betere banen", verklaarde Susana Ruiz, die bij Oxfam onderzoek naar eerlijkere belastingen leidt.

Onder leiding van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) spraken 136 landen het minimumtarief voor vennootschapsbelastingen af . Daarnaast kwamen ze overeen dat grote, internationaal opererende bedrijven niet alleen belasting betalen in de landen waar ze gevestigd zijn, maar ook daar waar ze hun winsten behalen.

Oxfam noemt onder andere een overgangsperiode van tien jaar voor de invoering van het minimale belastingtarief een zwakke plek. Bovendien is 15 procent belasting op de winsten van multinationals veel te weinig volgens de hulporganisatie, die er op wijst dat een VN-panel onlangs vennootschapsbelastingen van 20 tot 30 procent adviseerde voor duurzame ontwikkeling.

Daarnaast zullen door het akkoord alleen de allerwinstgevendste bedrijven ook belasting moeten betalen buiten hun vestigingslanden, klaagt Oxfam. Dit onderdeel van de internationale belastinghervorming zal bovendien niet gelden voor de meeste financieel dienstverleners en zogeheten winningsindustrieën, waaronder de mijnbouw en olie- en gasindustrie.

Lees meer over de onderwerpen in dit bericht:

Belasting-fiscaal, Organisatie-voor-economische-samenwerking-en-ontwikkeling, Mijnbouw, Oxfam-novib, Economie, Ierland-land

De Aandeelhouder TV

december 2, 2022

ASML, BESI, Adyen, Prosus, Meta, Alphabet, Amazon & Apple | DeAandeelhouder Podcast Afl. 100

december 2, 2022

Chinese testen en inflatiecijfers VS | 2 december 2022 | Markets Update van BNP Paribas Markets

december 1, 2022

ING in de dip – 01dec22

december 1, 2022

Private video

Het laatste beursnieuws

updates

 • 08:02

  Belegger wacht op Amerikaans banenrapport & goud in trek

 • 08:37

  Jerome Powell zorgt voor rally op Wall Street

 • 11:27

  ETF van de week: iShares Core DAX UCITS ETF (EXS1)

 • 08:13

  Volle agenda voor beleggers met macro-economische cijfers

 • 06:26

  China geeft update COVID-beleid en Fed officials waarschuwen enthousiaste beleggers

 • 12:42

  AEX wacht op bevestiging van Wall Street & ASML rijp voor correctie?

 • 11:22

  Technische analyse BEL 20 en The Home Depot

 • 08:43

  Chinese onrust teistert beurs en spreads olie futures zakken fors

 • 08:09

  Fed wordt dovish & de markt wordt positiever

Masterclasses

 • 20 december

  LYNX introduceert LYNX+

 • 22 december

  Vooruitblik 2023: de visie van Justin Blekemolen

 • 03 januari

  De technische visie van Edward Loef op 2023

 • 11 januari

  LYNX Beleggersdebat 2023

Columns

Nieuw
02 dec 09:42 Bas Heijink

Eurodollar: is de bodem gezet?

01 dec 09:29 Nico Inberg

Euforie bij techfondsen: Powell haalt voet van gaspedaal

30 nov 12:03 Redactie

Adyen via Rendement Certificaat: Zo werkt het