AEX *
Toegang tot al onze analyses en kooptips? Word abonnee
AEX *
AMX *
BEL20 *
NAS100 *
US30 *
USA500 *
VIX *

Beursnieuws

ANP vrijdag, 8 oktober 2021 06:24

Nikkei stevig vooruit dankzij automakers Toyota en Honda

TOKIO (ANP) - Op de aandelenbeurs in Tokio werd vrijdag het herstel van een dag eerder voortgezet. Vooral de grote Japanse autofabrikanten als Toyota en Honda gingen flink vooruit dankzij een daling van de Japanse yen. Ook zorgde de goedkeuring van de Amerikaanse Senaat voor de verhoging van het schuldenplafond van de Amerikaanse overheid voor opluchting bij beleggers. De vrees dat de Amerikaanse regering zonder geld zou komen te zitten en de Verenigde Staten niet meer aan alle financiële verplichtingen zouden kunnen voldoen zorgde eerder deze week voor onrust op de wereldwijde beurzen.

De Nikkei in Tokio ging 1,3 procent hoger het weekeinde in op 28.048,94 punten. De hoofdindex verloor desondanks deze week dik 2 procent. Een daling van de yen zorgde voor koerswinsten bij de grote Japanse exportbedrijven, die hun producten in het buitenland goedkoper zien worden. Toyota en concurrent Honda stegen daardoor tot ruim 3 procent. Eneos bleef vrijwel onveranderd. De grootste olieraffinaderij van Japan koopt volgens lokale media de producent van zonne- en windenergie Japan Renewable Energy voor omgerekend zo'n 1,6 miljard euro van de Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs en het investeringsfonds GIC uit Singapore.

In Shanghai, waar beleggers terugkeerden na een vakantieweek, noteerde de beurs tussentijds 0,5 procent in de plus. Uit cijfers van marktonderzoekers Caixin en Markit bleek dat de Chinese dienstensector in september weer is gegroeid, na de grootste krimp van de sector sinds de coronapandemie in augustus.

Evergrande

In Hongkong won de Hang Seng-index 0,1 procent, na het sterke herstel een dag eerder. Beleggers wachten nog altijd op ontwikkelingen rond het noodlijdende Chinese vastgoedconcern Evergrande. De handel in het aandeel ligt al sinds maandag stil in afwachting van belangrijk nieuws van het bedrijf. Andere Chinese vastgoedaandelen gingen wel omlaag door de vrees dat een faillissement van Evergrande een domino-effect zal veroorzaken binnen de sector.

In Zuid-Korea verloor de Kospi 0,1 procent. Zwaargewicht Samsung daalde 0,1 procent. Het Zuid-Koreaanse technologieconcern zag de winst in het afgelopen kwartaal met 28 procent stijgen tot het hoogste niveau in drie jaar, mede dankzij een sterke vraag naar zijn opvouwbare smartphone. Beleggers hadden echter op meer gerekend. Het bedrijf brengt later deze maand het volledige kwartaalrapport naar buiten.

Lees meer over de onderwerpen in dit bericht:

Faillissement, Japan, Honda, Caixin, Shanghai, Tokio, Eneos, Markit

De Aandeelhouder TV

maart 25, 2023

FED schrikt en de bankensector in de stress, maar wat moet je er nu mee als belegger?

maart 24, 2023

BRENT OIL naar 80+ – 21mrt23

maart 24, 2023

PROSUS in de lift – 22mrt23

maart 24, 2023

ASMI 340 kantelpunt – 23mrt23

Het laatste beursnieuws

updates

 • 10:07

  Aandeel Nemetschek: Zit er nu veel meer in?

 • 08:19

  Bankproblemen houden gemoederen bezig, maar tech profiteert van lagere rente

 • 15:39

  LYNX Beursflash: Zijn Rabobank Certificaten een interessante belegging? 

 • 10:42

  Aandeel L’Oréal: De stieren gaan “all in”

 • 08:22

  Geen renteverlaging in 2023 volgens Fed

 • 14:35

  Call opties uitleg: betekenis, voorbeelden en strategieën 

 • 13:39

  Aandeel Goldman Sachs: “happy end?”

 • 13:39

  Aandeel Goldman Sachs: “happy end?”

 • 09:11

  ETF van de week: Group Physical Bitcoin ETC (BTCE)

Masterclasses

Columns

Nieuw
23 mrt 09:50 Bas Heijink

AEX: Wordt dit een bearmarkt?

22 mrt 17:18 Redactie

Fed, Pharming, Ordina, Flow en Aegon

21 mrt 13:12 Redactie

Ordina: nog geen gelopen koers