Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Gevoelige data streamingplatform Twitch liggen op straat

Gevoelige data streamingplatform Twitch liggen op straat
6 okt 2021 om 17:47

SEATTLE (ANP/BLOOMBERG) – Twitch, een populair videoplatform voor gamers, is slachtoffer geworden van een datalek. Het dochterbedrijf van Amazon bevestigt dat er een hack is geweest. De verantwoordelijke voor de cyberaanval zou onder andere de broncode voor het platform online hebben gezet.

Twitch trekt veel kijkers met video’s van bekende gamers die videospellen spelen. Via Twitter meldt het bedrijf nog te onderzoeken wat de reikwijdte is van het datalek.

Volgens de site Video Games Chronicle is 125 gigabyte aan gestolen gegevens via berichtenplatform 4Chan online gezet. De verantwoordelijke zou naar eigen zeggen met de hack voor meer “ontwrichting en concurrentie” hebben willen zorgen in een branche die “een giftige beerput” is, aldus het vakmedium.

Bij de gelekte gegevens staat ook de broncode voor het platform, oftewel de voor programmeurs leesbare tekst waarop softwarefuncties zijn gebaseerd. Experts waarschuwen dat dit gevaarlijk kan zijn, want cybercriminelen kunnen in die codes op zoek gaan naar zwakke plekken om uit te buiten. “Dit opent een gigantische deur voor kwaadwillenden om malware te installeren en gevoelige gegevens te stelen”, zegt een woordvoerder van cybersecuritybedrijf Check Point Software Technologies.

Naast de broncode is ook informatie gelekt over de vergoedingen die bekende gamers kregen voor hun video’s. In de regel strijken ze een deel op van de advertentie-inkomsten van Twitch.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.