Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US500
Bekijk realtime koersen

Wall Street hoger het weekend in

Wall Street hoger het weekend in
1 okt 2021 om 22:09

De Amerikaanse beurzen zijn hoger het weekend ingegaan. De S&P 500 eindigde vrijdag 1,2 procent hoger bij een slotstand van 4.357,04 punten, de Dow Jones index steeg 1,4 procent tot 34.326,46 punten en de Nasdaq ging 0,8 procent hoger en sloot op 14.566,70 punten.

Op weekbasis verloren de Dow, S&P en Nasdaq 1 tot 3 procent.

Daarmee starten de beurzen in New York het vierde kwartaal verrassend optimistisch, nadat de Dow Jones Industrial Average en de Nasdaq in het derde kwartaal juist terrein verloren. De S&P 500 wist op kwartaalbasis wel nipt in het groen te blijven. 

Beleggers krijgen de laatste tijd met meer onzekerheden te maken. De oplopende inflatie bijvoorbeeld, die deels wordt veroorzaakt door de problemen in de aanvoerketen. Ondertussen begint het robuuste economische herstel te haperen. 

Het aanhoudende politieke conflict in Washington over het verhogen van het schuldenplafond in de VS weegt tevens op het gemoed van beleggers. Het Amerikaans Congres ging donderdag akkoord met een tijdelijke begroting, waarmee een zogeheten government shutdown in elk geval tot 3 december van tafel is maar met die tijdelijke maatregel werd het schuldenplafond niet verhoogd. 

“September heeft zijn reputatie als zeer onvoorspelbare maand waargemaakt”, maakte marktanalist Naeem Aslam van AvaTrade de balans op. De Dow, S&P en Nasdaq verloren afgelopen maand 3 tot 5 procent.

Volgens marktanalist Michael Hewson van CMC Markets zijn de beurzen het laatste kwartaal van 2021 ingegaan met de vraag hoeveel er nog in het vat zit “en of oktober zijn reputatie als slechtste beursmaand van het jaar waar zal maken.”

Marktstrateeg Daniel Morris van BNP Paribas Asset Management verwacht dat de aandelenmarkten nog iets verder kunnen stijgen, maar wel bij meer volatiliteit.

De combinatie van monetaire verkrapping en een oplopende inflatie stuwt ondertussen de langlopende rentes. De Amerikaanse tienjaarsrente noteerde eerder deze week op het hoogste niveau in drie maanden, rond 1,54 procent, maar was vrijdag teruggezakt tot 1,47 procent.

Beleggers reageerden vrijdag positief op het veelbelovend nieuws van Merck rond een coronapil die het samen met zijn partner Ridgeback Biotherapeutics heeft ontwikkeld. Volgens Merck verkleint de experimentele pil de kans op een ziekenhuisopname en overlijden met circa 50 procent bij patiënten met een milde of gematigde vorm van Covid-19. De farmaceut verwacht spoedig een aanvraag voor een noodvergunning in te dienen bij de US Food and Drug Administration.

Op macro-economisch vlak werd vrijdag bekend dat de PCE-inflatie in de VS in augustus is uitgekomen op 4,3 procent, van 4,2 procent in juli. De PCE-kerninflatie bleef stabiel op 3,6 procent op jaarbasis. Verder stegen de consumentenbestedingen in augustus met 0,8 procent, en daarmee iets sterker dan verwacht. De inkomens van Amerikanen stegen conform de verwachting licht.

Uit de inkoopmanagersindex van Markit bleek verder dat de groei van de industrie in de VS in september conform de verwachting verder is vertraagd. De index daalde licht, tot 60,7 in september. Die van ISM toonde in dezelfde maand juist onverwacht een verdere stijging, naar 61,1.

Het consumentenvertrouwen zoals gemeten door de Universiteit van Michigan steeg in september, naar 72,8.

De euro/dollar noteerde vrijdagavond op 1,1598. 

De olieprijs is vrijdag gestegen. Bij een settlement van 75,88 dollar werd een vat West Texas Intermediate 1,1 procent duurder. Op weekbasis werd een vat WTI 2,6 procent meer waard. Brent-olie noteerde vrijdag net onder 80 dollar en werd weekbasis zo’n 3,5 procent duurder.

Beleggers wachten op de bijeenkomst van OPEC+, die maandag plaatsvindt. Volgens persbureau Reuters overweegt OPEC+ om de productie verder op te voeren dan de afgesproken 400.000 vaten per dag. Marktvolgers rekenen er vooralsnog op dat OPEC+ de huidige productie-afspraken zal handhaven.

“Als OPEC+ zich aan het plan houdt, dan zullen we niet veel neerwaarts risico zien”, volgens analist Louise Dickson van Rystad, maar de berichtgeving suggereert “dat de gesprekken zich ook richten op andere scenario’s”, aldus de analist.

Bedrijfsnieuws

Het aandeel Merck eindigde ruim 8 procent hoger na het veelbelovende nieuws over zijn coronapil. Aandelen van coronavaccinmakers als Moderna, BioNTech, Pfizer en Johnson & Johnson verliezen juist terrein. Pfizer en J&J daalden tot een procent, terwijl BioNTech en Moderna 7 tot 11 procent aan waarde moesten prijsgeven.

Zoom’s overname van Five9 van bijna 15 miljard dollar is afgewezen door de aandeelhouders. Five9 meldde in een persbericht dat de deal niet genoeg steun kreeg van de aandeelhouders en dat de fusieplannen “in onderling overleg” zijn beëindigd. Het aandeel Zoom sloot ruim 2 procent hoger.

Exxon Mobil verwacht dat de hogere olie- en gasprijzen de resultaten onder de streep aardig hebben gespekt in het net voltooide derde kwartaal. Exxon rekent op een gunstig effect van de hogere olieprijzen van tussen de 200 en 600 miljoen dollar en van zelfs 500 tot 900 miljoen dollar als gevolg van de hogere aardgasprijzen. Het aandeel steeg vrijdag bijna 4 procent.

Disney en Scarlett Johansson zijn tot een schikking gekomen in de juridische strijd over de vergoeding van de actrice voor haar rol in ‘Black Widow’. Johansson klaagde Disney aan vanwege contractbreuk, nadat de entertainmentreus besloot de film tegelijkertijd op zijn streamingdienst als in bioscopen uit te brengen, waardoor Johansson inkomsten zou mislopen. Het aandeel Disney won ruim 4 procent.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.