Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Nasdaq gaat gebukt onder stijgende rente & stijging dollar zet door

Nasdaq gaat gebukt onder stijgende rente & stijging dollar zet door
30 sep 2021 om 09:17

Sinds het rentebesluit van vorige week is er volop beweging te zien op de obligatiemarkten. Beleggers denken dat de Fed binnenkort start met de afbouw van het obligatie-opkoopprogramma. Beleggers lopen daar alvast op vooruit en zijn massaal begonnen met het verkopen van obligaties. De Amerikaanse 10-jaars rente is hierdoor in een week tijd gestegen van circa 1,32% tot 1,53%, een niveau dat we voor het laatst medio juni hebben gezien.

Gisteren uitte de voorzitter van de Amerikaanse centrale bank tijdens een evenement van de ECB zijn frustratie over de inflatie. Powell denkt dat problemen in de productieketen de inflatie langer kan laten aanhouden dan de Fed eerder had gedacht. Stijgende energieprijzen zorgen ervoor dat de inflatiedruk zal aanhouden en dat betekent dan ook dat centrale bankiers mogelijk sneller aan de touwtjes moeten gaan trekken. De markt kijkt dan ook voorzichtig uit naar hogere rentes in het 4e kwartaal.

Die hogere rente zorgt natuurlijk voor hogere kosten bij bedrijven en ook dat toekomstige winsten lager worden gewaardeerd. Dit is dan ook de voornaamste reden voor de relatieve zwakte die we de afgelopen week gezien hebben bij de Nasdaq. Ook gisteren deed de Nasdaq het met een verlies van 0,24% beduidend slechter dan de S&P 500, die 0,16% hoger sloot. 

We zien dat uiteraard ook terug op de grafiek van de Nasdaq hieronder. Een potentiele lagere top is gevormd en de steun is genaderd. Na een neerwaartse doorbraak kan de Nasdaq mogelijk verder omlaag. De koers staat bijna 6% onder zijn all-time high, terwijl de S&P 500 slechts 4,5% lager staat dan het hoogtepunt aan het begin van deze maand. De maand september is wel bijna voorbij en daarmee ook het 3e kwartaal. Vaak is dat positief voor aandelen. Niet alleen doen veel institutionele beleggers aan window-dressing, waarbij de portefeuilles worden geherbalanceerd, maar ook verlaten we de maand die historisch gezien sowieso een slechte maand is voor aandelen.

Koers Nasdaq

Europa opent hoger

Na een relatief volatiele dag gisteren gaan de Europese beurzen de laatste dag van de maand vol goede moed van start. De AEX future staat bijna een procent hoger en elders in Europa zien we ook stevige winsten voorbeurs. Daarmee lijken beleggers zich niets aan te trekken van de tegenvallende inkoopmanagersindices uit China. De index kwam uit op een stand van 49,6, wat een krimp van de bedrijvigheid signaleert. De Hang Seng index stond aanvankelijk 1% lager, maar wist in de afgelopen uren het verlies terug te dringen tot slechts 0,3%.

In Europa kijken beleggers vanmiddag naar het Duitse inflatiecijfer en ook de werkloosheidscijfers uit de Eurozone worden bekendgemaakt. De markt houdt ook de euro/dollar in de gaten, nu de dollar stiekem steeds meer waard wordt. De euro/dollar stond afgelopen zomer nog boven de 1,23, maar staat nu op het punt om onder de 1,16 te zakken. De toevlucht naar de dollar heeft ook alles te maken met de hawkish-toon van de Fed. Doordat beleggers denken dat de rente in de VS zal stijgen, zien we ze met hun geld richting de Verenigde Staten bewegen.

Financiële Agenda

Donderdag 30 september JPY – Industriële Productie
JPY – Detailhandelsverkopen
CNY – Productie PMI
CNY – Caixin Industriële Productie PMI
DE – Werkloosheidscijfers
EUR – Werkloosheidscijfer
DE – Consumentenprijsindex (CPI)
VS – Brutobinnenlandsproduct (BBP)
VS – Jobless Claims
VS – Chicago Inkoopmanagersindex (PMI)
01:50
01:50
03:00
03:45
09:55
11:00
14:00
14:30
14:30
15:45

Mis nooit meer een LYNX Morning Call: vanaf nu sturen wij u per e-mail dagelijks het laatste beursnieuws via de LYNX Beursupdate.


Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.