AEX *
Toegang tot al onze analyses en kooptips? Word abonnee
AEX *
AMX *
BEL20 *
NAS100 *
US30 *
USA500 *
VIX *

Beursnieuws

ANP vrijdag, 24 september 2021 08:31

Zorgen om Evergrande nemen toe na missen betalingsdeadline

SHANGHAI (ANP/RTR) - De Chinese projectontwikkelaar Evergrande is weer een stapje dichter bij faillissement nadat het een betalingstermijn voor een rentebetaling overschreed. Daarmee nemen ook de zorgen op de financiële markten toe dat het financieel geplaagde concern mogelijk niet meer te redden is.

Evergrande gaat gebukt onder een schuld van omgerekend 260 miljard euro. Het concern zit krap bij kas en beleggers vrezen dat een ineenstorting van het bedrijf zijn weerslag heeft op het Chinese financiële systeem. Dit reikt mogelijk verder dan alleen China, omdat ook verschillende buitenlandse investeerders grote sommen geld uit hebben staan bij het concern.

Op donderdag verliep een deadline voor een rentebetaling van omgerekend 71 miljoen euro. Obligatiehouders bij wie de schuld uitstond hebben echter niets ontvangen en hebben ook geen toelichting gekregen van Evergrande over het missen van de betalingstermijn. Het bedrijf heeft nu nog dertig dagen de tijd om alsnog geld over te maken. Verstrijkt die termijn dat zal het bedrijf in gebreke blijven.

Reddingspakket

De Chinese centrale bank pompte vrijdag opnieuw geld in het banksysteem. Die stap wordt gezien als een signaal ter ondersteuning van de markten. Maar Beijing heeft zich niet uitgelaten over de benarde situatie van Evergrande. Chinese staatsmedia hebben ook geen aanwijzingen gegeven over een ophanden zijnde reddingspakket.

De druk op de overheid om in te grijpen neemt almaar toe. Huizenkopers en kleine beleggers worden steeds bozer omdat ze hun spaargeld in het vastgoed en de ondoorzichtige vermogensbeheerproducten van het bedrijf hebben gestoken. De sociale onrust zou ook over kunnen slaan op andere projectontwikkelaars omdat het gevaar bestaat dat zij door de problemen van Evergrande ook in zwaar weer terechtkomen.

Lees meer over de onderwerpen in dit bericht:

Faillissement, Peking, Sparen, Volksrepubliek-china

De Aandeelhouder TV

november 28, 2022

PROSUS stierenrun

november 28, 2022

Gaan aandelen Galapagos weer stijgen?

november 28, 2022

Webinar: Het nieuwe aandelenelftal van Nico & Albert

november 28, 2022

Onrust in China | 28 november 2022 | Markets Update van BNP Paribas Markets

Het laatste beursnieuws

updates

 • 08:19

  Beleggers wachten met spanning op nieuwe inflatiecijfers

 • 17:21

  TA van Edward Loef – Vangrails in de Nasdaq-100 index

 • 16:51

  LYNX Beursflash | Aandeel ING: profiteren van stijgende rentes

 • 11:40

  AEX toont kracht & technisch bodempatroon voor aandeel BESI

 • 08:05

  Beurzen omhoog in aanloop naar nieuwe inflatiecijfers

 • 17:24

  TA van Edward Loef – Opwaartse koersuitbraken?

 • 07:43

  Dalende inflatieverwachting geeft beurzen een boost

 • 17:47

  TA van Edward Loef – Bankaandelen hoger na ECB-besluit

 • 13:00

  Swing trading: een ‘spannende’ beleggingsstrategie

Masterclasses

 • 13 december

  LYNX introduceert LYNX+

 • 22 december

  Vooruitblik 2023: de visie van Justin Blekemolen

 • 03 januari

  De technische visie van Edward Loef op 2023

 • 11 januari

  LYNX Beleggersdebat 2023

Columns

Nieuw
28 nov 11:55 Cees Smit

Column: Petje 750 in de AEX

28 nov 10:17 Redactie

LIVESHOW: 11 aandelen voor 2023

24 nov 17:07 Nico Inberg

Geen verplicht bod op PostNL