Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Uitgelicht: Evergrande is geen Lehman maar wel de zondebok

Uitgelicht: Evergrande is geen Lehman maar wel de zondebok
24 sep 2021 om 19:16

De noodlijdende Chinese projectontwikkelaar Evergrande Group blijft de gemoederen bezig houden, maar moeten beleggers zich grote zorgen maken?

Evergrande is één van de grootste vastgoedontwikkelaars in China en vooral actief met appartementen voor het hogere segment. De schuldenlast wordt geschat op 300 miljard dollar en inmiddels lijkt het bedrijf niet langer in staat aan zijn verplichtingen te voldoen.

Toch komt de ellende niet als een grote verrassing, zeggen analisten van Natixis. Al maanden lang wordt een ‘default’ ingeprijsd op de obligatiemarkt. Maar waarom domineert de kwestie juist de afgelopen dagen het nieuws? Volgens de Franse zakenbank “maken markten zich geen zorgen, totdat ze wel bezorgd zijn, en dan is er sprake van een overdreven reactie”. Als de een begint met verkopen, dan besluit een ander ook maar te verkopen en dan was er ook nog eens weinig liquiditeit, omdat veel Aziatische markten dicht waren vanwege feestdagen.

Uiteraard is 300 miljard dollar aan verplichtingen veel, stelt Natixis, maar het moet wel in perspectief worden gezien. Daarvan is 88 miljard dollar directe financiële leningen. “Totaal geen systeemrisico […] en geen Lehman moment.” Daarvoor zouden Amerikaanse systeembanken betrokken moeten zijn, vindt Natixis, en dat is niet zo.

De helft van de verplichtingen, circa 150 miljard dollar, zijn in feite leningen verstrekt door leveranciers en aannemers. “En hier zit het risico”, meent de Franse bank. Als deze verplichtingen niet worden nagekomen, dan worden meer dan 8.000 partners getroffen. “Bedenk eens hoeveel projecten dan op hold gaan”, aldus Natixis. En 2 miljoen Chinese huizenkopers krijgen niet het aan hun beloofde huis opgeleverd. En dat zorgt voor sociale onrust, die Beijing zal willen voorkomen, linksom of rechtsom.

De People’s Bank of China, de Chinese centrale bank, is de afgelopen dagen al druk met het pompen van liquiditeit in het systeem. “Verwacht dat de Communistische Partij liquiditeit in het systeem zal blijven pompen om ervoor te zorgen dat de besmetting beperkt blijft.” En als huizenkopers en werknemers gecompenseerd moeten worden, dan zal dit ten koste van de aandeelhouders gaan, denkt Natixis.

Ook Bank of America verwacht dat de Chinese centrale bank voor voldoende liquiditeit zal zorgen.

Een groeivertraging in China zal volgens Natixis weinig impact hebben op de VS: 70 procent van de Amerikaanse groei is te danken aan binnenlands consumptie. “De VS kopen goederen in China, maar de VS zijn weinig afhankelijk van de export naar China.”

Europa kan volgens de Franse investeringsbank wel een kleine tik krijgen. Er zal minder in Europa worden geïnvesteerd vanuit China en ook de import vanuit Europa zal teruglopen, denkt de bank. Maar dat zijn effecten die er sowieso aankomen, omdat China zijn economie herstructureert, verwacht de bank.

“Kortom, Evergrande is de zondebok. Stel een voorbeeld en laat ze pijn lijden, terwijl je de risico’s beperkt. Boodschap afgeleverd: let op uw hefboom en let op uw schulden. Banken hebben de touwtjes in handen en het omzeilen van het systeem wordt niet getolereerd”, aldus Natixis.

Evergrande wist de schade op de beurs in Hongkong deze week nog te beperken tot een verlies van zo’n 7 procent. In de maand september daalde het aandeel tot nog toe zo’n 46 procent en sinds het begin van het jaar ging al ruim 84 procent van de beurswaarde verloren.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.