NED25 *
Toegang tot al onze analyses en kooptips? Word abonnee
NED25 *
NLMID *
BE20 *
NAS100 *
US30 *
USA500 *
VIX *

Beursnieuws

ANP maandag, 20 september 2021 07:48

Onrust op beurzen door vrees omvallen Chinese vastgoedreus

In dit artikel vind u onder andere informatie over: NED25,

AMSTERDAM (ANP) - De Europese beurzen gingen maandag flink omlaag in navolging van de onrust op de aandelenmarkt in Hongkong. De aandacht ging uit naar de Chinese vastgoedontwikkelaar China Evergrande Group, die dreigt om te vallen. Dat is ook een probleem voor honderden financiële instellingen die leningen hebben uitstaan bij het concern, waarmee een domino-effect dreigt met mogelijk een nieuwe crisis tot gevolg.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel 1,3 procent in het rood op 779,20 punten. De hoofdindex tikte vorige week nog de 800 punten aan, maar neemt verder afstand van deze historische puntengrens. De MidKap zakte 1,6 procent tot 1072,05 punten. Londen en Parijs verloren tot 1,7 procent. In Frankfurt daalde de DAX 2 procent. De Duitse hoofdindex bestaat sinds maandag niet uit 30 maar uit 40 bedrijven. Het is de grootste wijziging van de index in zijn 33-jarige geschiedenis.

In Hongkong raakte de Hang Seng-index tussentijds 3,5 procent kwijt. Evergrande kelderde 13 procent. Beleggers schrokken van het nieuws dat het bedrijf zijn schuldeisers wil terugbetalen met afgeprijsd vastgoed in plaats van geld. Evergrande kampt met een schuldenberg van meer dan 200 miljard euro en beleggers vrezen dat een faillissement voor een domino-effect kan zorgen op de Chinese vastgoedmarkt. Beijing lijkt vooralsnog niet van plan het bedrijf van de ondergang te willen redden.

BHP

De grote Britse mijnbouwers BHP en Rio Tinto zakten tot 3 procent in Londen. Beleggers vrezen dat China minder staal en andere ruwe materialen zal afnemen vanwege de problemen in de vastgoedmarkt. In de AEX was staalconcern ArcelorMittal (min 4,6 procent) daardoor de grootste daler. Maaltijdbezorger Just Eat Takeaway volgde met een verlies van 4,3 procent. Ook de financiële bedrijven Aegon en ING stonden in de staartgroep met minnen rond 2,8 procent door de vrees voor problemen in de sector bij het omvallen van Evergrande.

Unilever (plus 0,4 procent) was de enige stijger bij de hoofdbedrijven op het Damrak. Volgens Het Financieele Dagblad is het levensmiddelenconcern een doelwit geworden voor activistische beleggers die kunnen aansturen op het splitsen van het bedrijf. Reden is dat de koers van de maker van Calvé-pindakaas en Dove-zeep achterblijft bij concurrenten als Nestlé en Danone.

De euro was 1,1709 dollar waard, tegen 1,1733 dollar op vrijdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 1,3 procent tot 71,04 dollar. Brentolie kostte 1,1 procent minder op 74,49 dollar per vat.


De koers van het aandeel NED25 noteert live op € * met een verschil van %. De hoogste koers van de dag ligt op € * met het dieptepunt op € *.


Lees meer over de onderwerpen in dit bericht:

Faillissement, Europa-werelddeel, Nestle, Just-eat-takeaway, Peking, Duitsland, Rio-tinto-group, Verenigde-staten

De Aandeelhouder TV

augustus 12, 2022

Beurzen zitten in bear market rally

augustus 12, 2022

SHELL met Stip – 11aug22

augustus 12, 2022

Adempauze AEX bulls – 12aug22

augustus 12, 2022

Ahold, Aegon, Ebusco, Coinbase, Nvidia en PostNL onder de loep! | De Aandeelhouder Podcast Afl. 82

Het laatste beursnieuws

updates

 • 17:36

  TA van Edward Loef – Stockpicking in Wall Street

 • 08:16

  Wall Street maakt pas op de plaats na inflatierally

 • 17:23

  TA van Edward Loef – Aegon of Nationale Nederlanden?

 • 14:00

  Beginnen met daytraden? Waar moet u op letten

 • 08:06

  Afnemende inflatie geeft beurzen vleugels & Disney verrast met cijfers

 • 16:00

  TA van Edward Loef – Wikken en wegen op de beurs

 • 14:21

  ETF van de week: GlobaL X Lithium & Battery Tech UCITS ETF (LITU)

 • 09:24

  AEX licht verzwakt na activering hoofd- en schouderpatroon

 • 08:17

  Beurs opent licht lager in aanloop naar inflatiecijfer VS

Masterclasses

Columns

Nieuw
12 aug 14:15 Redactie

Euronext: Nieuwe AEX ESG index opgericht

12 aug 13:27 Coinmerce

Wekelijkse cryptonieuws: Ethereum Merge door de laatste testfase

12 aug 07:55 Van Eck

Uitgestelde transitie Ethereum blijkt kostbaar