Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Prosus zakt in rode AEX na koersval Chinese gamebedrijven

Prosus zakt in rode AEX na koersval Chinese gamebedrijven
9 sep 2021 om 07:41

AMSTERDAM (ANP) – Prosus ging donderdag omlaag op de Amsterdamse aandelenbeurs. De techinvesteerder kampte met de koersdruk in de Chinese gamesector, die opnieuw onder vuur werd genomen door de Chinese autoriteiten. De stemming op de Europese markten bleef negatief. Beleggers vrezen dat de snelle opmars van de Delta-variant van het coronavirus het economisch herstel zal vertragen, terwijl de centrale banken juist overwegen om de coronasteun af te bouwen. De aandacht gaat dan ook vooral uit naar het rentebesluit van de Europese Centrale Bank (ECB) en de toelichting daarop.

De ECB zal de rente naar verwachting ongewijzigd laten, maar verscheidene beleidsmakers van de centrale bank hebben al wel opgeroepen om te praten over het afbouwen van de coronasteun die wordt gegeven via het opkopen van bedrijfs- en staatsobligaties. Momenteel koopt de ECB maandelijks voor 80 miljard euro aan obligaties op. Volgens kenners wordt dit bedrag wordt mogelijk verminderd naar 60 miljard euro.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel 0,3 procent in de min op 787,03 punten. De MidKap daalde ook 0,3 procent, tot 1092,32 punten. De graadmeters in Frankfurt, Parijs en Londen verloren tot 0,9 procent.

Tencent

Prosus zakte 3,8 procent na een forse koersval van het Chinese Tencent, waarin de techinvesteerder een groot belang heeft. Peking riep de Chinese gamebedrijven, waaronder Tencent, opnieuw op het matje en wil dat ze “obscene en gewelddadige” inhoud in hun spellen verwijderen. Eerder besloten de Chinese autoriteiten al dat kinderen niet meer dan drie uur per week online mogen gamen. Betaalbedrijf Adyen voerde de schaarse stijgers aan in de AEX met een plus van 1,7 procent.

BAM verloor 0,5 procent. De bouwer verkoopt zijn Duitse werkmaatschappij BAM Deutschland aan Zech Group en Gustav Zech Foundation. Ook dochterondernemingen BAM Immobilien-Dienstleistungen en BAM Sports gaan over naar de nieuwe eigenaar. BAM wil de opbrengst van de verkoop gebruiken om het eigen huishoudboekje beter op orde te krijgen.

easyJet

In Londen kelderde easyJet bijna 11 procent. De Britse luchtvaartmaatschappij liet weten een overnamebod van een niet nader genoemde partij te hebben afgewezen. Ook wil de budgetvlieger 1,2 miljard pond, omgerekend 1,4 miljard euro, ophalen om het bedrijf door de coronacrisis te loodsen.

De euro was 1,1821 dollar waard tegen 1,1818 dollar een dag eerder. De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 0,1 procent tot 69,25 dollar. Brentolie kostte 0,1 procent meer op 72,64 dollar per vat.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Koers van aandelen in dit artikel

  • Adyen
    * *
  • Aperam
    * *
  • Avantium
    * *
  • NED25
    * *
  • NLMID
    * *
  • NX Filtration
    * *
  • OCI
    * *
  • Unilever
    * *

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.