AEX *
Toegang tot al onze analyses en kooptips? Word abonnee
AEX *
AMX *
BEL20 *
NAS100 *
US30 *
USA500 *
VIX *

Beursnieuws

ANP donderdag, 9 september 2021 10:33

Chinese vastgoedontwikkelaar op omvallen, domino-effect dreigt

PEKING (ANP) - De Chinese vastgoedontwikkelaar Evergrande staat op omvallen. De onderneming gaat gebukt onder een gigantische schuldenlast en dreigt in gebreke te blijven. De vrees voor een domino-effect op de Chinese vastgoedmarkt lijkt gegrond vanwege de grote schuldenlast in de sector. Mocht Evergrande omvallen dan kan dit voelbaar worden op de wereldmarkten, aldus kenners.

Evergrande ontwikkelt vastgoedprojecten en verkoopt de appartementen vervolgens aan klanten die doorgaans hun aankoop voor de oplevering vooruitbetalen. Het bedrijf heeft bijna achthonderd projecten in dik 220 steden in uitvoering. De betalingen van Evergrande aan leveranciers gebeurt vaak via een soort schuldbekentenissen op korte termijn. Vorige week maakte het bedrijf bekend dat het bouwprojecten moest opschorten vanwege liquiditeitsproblemen, waaronder vertraagde betalingen aan leveranciers en bouwvergoedingen. Het bedrijf probeert sindsdien bezittingen te verkopen om cash te genereren. Maar verschillende bedrijven weigeren de handelspapieren van Evergrande te accepteren.

Evergrande zit daarmee in een vicieuze cirkel waarin het niet genoeg geld heeft om zijn projecten te voltooien en ook geen opbrengsten weet te genereren uit verkopen. De verkopen in augustus daalden met ruim een kwart in vergelijking met dezelfde maand een jaar eerder ondanks stevige kortingen.

Enorme schulden

Het bedrijf heeft het geld niet alleen nodig om zijn enorme schulden af te lossen, maar ook om ze te verminderen. Nieuwe regels die Peking ongeveer een jaar geleden oplegde en die grote Chinese ontwikkelaars verplicht hun leningen te verminderen, zijn een van de belangrijkste redenen waarom de druk op Evergrande het afgelopen jaar is toegenomen. Eind juni had Evergrande een schuld van omgerekend 75 miljard euro inclusief leningen bij banken en leningen op obligatiemarkten binnen en buiten China. Door de verschillende andere verplichtingen van het bedrijf zijn de totale schulden met omgerekend 243 miljard euro nog veel hoger. De schulden zijn sinds december ook gestegen.

Nadat de vastgoedontwikkelaar meldde dat het zijn financiële verplichtingen mogelijk niet kan nakomen, nam de paniek onder beleggers toe. De handel in het aandeel Evergrande werd stilgelegd en verschillende kredietbureaus schroefden hun rating terug. Door de problemen met Evergrande neemt ook de bezorgdheid over de zwaar met vreemd vermogen gefinancierde vastgoedsector in China toe. De sector maakt meer dan 28 procent van de economie van China uit.

Fitch was woensdag de laatste kredietbeoordelaar die een waarschuwing afgaf door de kredietrating van Evergrande af te waarderen en te stellen dat wanbetaling "waarschijnlijk" lijkt. Moody's oordeelde eerder al negatief over de vastgoedontwikkelaar. Dat gebeurde voor de derde keer in drie maanden. Volgens Moody's hebben schuldeisers "zwakke vooruitzichten op herstel" in het geval van wanbetaling.

Lees meer over de onderwerpen in dit bericht:

Peking, Moodys, Handel-economie, Economie, Volksrepubliek-china

De Aandeelhouder TV

december 9, 2022

DeGiro, Rabobank, B&S Group + Just Eat Takeaway uit AEX voor EXOR | DeAandeelhouder Podcast Afl. 101

december 9, 2022

Ben & Jerry’s raakt Unilever | 9 december 2022 | Markets Update van BNP Paribas Markets

december 8, 2022

Verder herstel euro in 2023

december 8, 2022

Den Haag volgt chip-embargo VS | 8 december 2022 | Markets Update van BNP Paribas Markets

Het laatste beursnieuws

updates

 • 15:00

  De beste Europese dividendaandelen voor 2023

 • 08:51

  Inflatie blijft beurssentiment bepalen

 • 14:19

  De beste big data aandelen voor 2023

 • 08:37

  Obligaties in trek nu recessieangst toeneemt

 • 15:41

  Sharpe ratio uitleg: bereken de risico-rendementsverhouding

 • 15:41

  Sharpe ratio uitleg: bereken de risico-rendementsverhouding

 • 11:13

  Wat is een bear market? En wat is een bull market? Uitleg en betekenis

 • 10:52

  ETF van de week: Xetra GOLD ETF (4GLD)

 • 10:52

  ETF van de week: Xetra GOLD ETF (4GLD)

Masterclasses

 • 20 december

  LYNX introduceert LYNX+

 • 22 december

  Vooruitblik 2023: de visie van Justin Blekemolen

 • 11 januari

  LYNX Beleggersdebat 2023

Columns

Nieuw
09 dec 12:12 Redactie

De 3 aandelentips voor 2023 van Stefan Willems

08 dec 16:23 Redactie

Hierdoor daalt de olieprijs

08 dec 10:16 Nico Inberg

Vastgoed drama in de VS