Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Vakbond AVV wil dat leden inspraak krijgen in beleggingen ABP

Vakbond AVV wil dat leden inspraak krijgen in beleggingen ABP
7 sep 2021 om 12:29

UTRECHT (ANP) – De jongerenvakbond AVV wil namens de eigen leden en mede-eisers ervoor zorgen dat leden van ambtenarenpensioenfonds ABP inspraak krijgen in de beleggingen van het fonds. Dat is nu niet het geval. Via een campagne wil AVV aan de cao-tafel terechtkomen om de wens te laten horen. Volgens AVV-voorzitter Martin Pikaart houden ABP en vakbond FNV dat tot nu toe tegen.

ABP ligt al enige tijd onder vuur omdat het pensioenfonds, het grootste van Nederland, vasthoudt aan investeringen in vervuilende ondernemingen, zoals bedrijven in de oliesector. Daar heeft het fonds nog miljarden euro’s in geïnvesteerd.

Andere pensioenfondsen zetten wel al stappen om van fossiele investeringen af te komen. Zo meldden pensioenfonds Horeca & Catering en pensioenfonds voor metaalsector ME deze week dat zij geen bezittingen meer hebben in die vervuilende bedrijven.

Reactie ABP

AVV sloot zich eerder dit jaar al aan bij protesten van Extinction Rebellion en Fossielvrij NL tegen ABP. Toen hekelde de bond al het feit dat het pensioenfonds geen concrete toezeggingen wilde doen.

ABP zegt in een reactie dat het fonds eind juni al aankondigde het beleggingsbeleid aan te passen. “Het fonds heeft aangegeven dat het ambitieuzer moet en de uitvoering ervan scherper. Daar wordt nu volop aan gewerkt. En het ABP-bestuur weegt bij het maken van keuzes in het beleggingsbeleid ook de mening van haar deelnemers”, aldus een woordvoerder.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.