Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Europese Commissie start in oktober met uitgifte groene obligatie

Europese Commissie start in oktober met uitgifte groene obligatie
7 sep 2021 om 10:05

BRUSSEL (ANP) – De Europese Commissie begint volgende maand voor het eerst met de uitgifte van groene obligaties, om daarmee de coronaherstelplannen van de EU-lidstaten te financieren. In totaal wil het dagelijks bestuur van de Europese Unie de komende jaren 250 miljard euro ophalen, waarmee de EU de grootste uitgever van groene obligaties ter wereld wordt, zegt begrotingscommissaris Johannes Hahn.

De commissie heeft in juni en juli al 45 miljard euro aan gewone obligaties uitgegeven. Ze wil echter minstens 30 procent van de totaal ongeveer 800 miljard aan subsidies en leningen die de lidstaten krijgen om hun economieën te vergroenen en te versterken in ‘groen’ steken, aldus de Oostenrijker. Daarbij laat Brussel zich leiden door een lijst van definities van economische activiteiten die als duurzaam worden beschouwd.

Er is volgens Hahn veel belangstelling bij zowel de EU-landen als private investeerders voor groene obligatieleningen voor de middellange en lange termijn. “Elf lidstaten geven zelf al groene obligaties uit, en vier landen zijn het van plan”, zei Hahn in Brussel. De groene leningen moeten helpen de klimaatdoelen van de EU te bereiken.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.