Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Marktonderzoeker: omzetstijging monteurs door personeelstekort

Marktonderzoeker: omzetstijging monteurs door personeelstekort
1 sep 2021 om 16:51

ROTTERDAM (ANP) – Installateurs van onder meer verwarmingen, douches en wc’s zagen in het tweede kwartaal hun omzet groeien vergeleken met een jaar eerder. Door een tekort aan personeel en veel vraag van klanten nam het aantal opdrachten toe, waardoor ondernemers meer konden vragen voor een klus. Volgens marktonderzoeker USP betekent dit op korte termijn meer winst, maar pakt het personeelstekort over een langere periode negatief uit.

Nederlandse ondernemers hebben voor gemiddeld nog ruim acht maanden in de toekomst aan werk liggen. Dat is volgens USP meer dan Britse, Duitse, Franse, Poolse en Belgische collega’s.

De installateurs verwachten voor het derde kwartaal nog meer omzetgroei ten opzichte van een jaar eerder dan tijdens het tweede kwart. Doordat het orderboek al goed gevuld is kunnen ondernemers kieskeurig zijn in welke opdrachten ze aannemen en de prijs omhoog gooien, zegt USP. “Het zou mij zeer verbazen als de winstgevendheid vervolgens niet toeneemt”, aldus een woordvoerder.

Door een grote uitstroom van goed opgeleide installateurs van badkamers en boilers en maar weinig belangstelling vanuit jongere generaties, wordt het al nijpende tekort aan geschikte vaklui de komende jaren nog groter. Tegelijkertijd zorgen de aantrekkende woningbouw en verduurzamingswerkzaamheden voor meer werk. USP denkt dat het vinden van genoeg mensen om bijvoorbeeld woningen aardgasvrij te maken “een enorm knelpunt kan worden”.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.