Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Chinese beurzen omhoog door hoop op meer steun

Chinese beurzen omhoog door hoop op meer steun
1 sep 2021 om 06:54

TOKIO (ANP) – De Chinese aandelenbeurzen wonnen woensdag terrein, ondanks zwakke industriecijfers uit het land. Volgens marktonderzoekers Caixin en Markit is de bedrijvigheid in de Chinese industrie in augustus voor het eerst sinds april 2020 gekrompen. Uit cijfers van de Chinese overheid bleek eerder al dat de groei in de industrie afgelopen maand opnieuw is vertraagd door toeleveringsproblemen en hogere prijzen voor ruwe materialen. De zwakke cijfers zorgen echter voor hoop op meer steunmaatregelen van Peking voor de economie.

De beurs in Shanghai noteerde tussentijds 0,7 procent in de plus en de Hang Seng-index in Hongkong klom 0,6 procent. De Nikkei in Tokio sloot 1,3 procent hoger op 28.451,02 punten. Speculatie dat de Japanse premier Yoshihide Suga waarschijnlijk de aanstaande verkiezingen voor het leiderschap van de regeringspartij Liberaal-Democratische Partij (LDP) zal gaan winnen, zorgde voor geruststelling bij beleggers.

Komatsu behoorde tot de sterkste stijgers in de Nikkei met een winst van 5 procent. Volgens persbureau Bloomberg wordt het aandeel van de producent van bouwmachines al sinds half augustus bijna dagelijks gekocht door het beleggingsfonds van de Amerikaanse investeerder Cathie Wood. Toyota won 0,7 procent en keerde daarmee terug op het niveau van voor de koersval die volgde op de aankondiging van de autofabrikant om de productie met 40 procent te verlagen in september.

Suzuki

Suzuki daalde licht. Maruti Suzuki India, de grootste autofabrikant van India, denkt dat zijn productie volgende maand met wel 40 procent kan krimpen vanwege het wereldwijde chiptekort in de autosector. Ook een fabriek die auto’s maakt voor de Japanse samenwerkingspartner Suzuki zal worden geraakt. Murati denkt dat de chiptekorten nog wel een jaar kunnen aanhouden.

De All Ordinaries in Sydney bleef achter met een min van 0,1 procent. De groei van de Australische economie viel in het tweede kwartaal terug tot 0,7 procent, van 1,9 procent in het eerste kwartaal. In India, waar de economie in het tweede kwartaal een opleving liet zien van meer dan 20 procent na de krimp van dik 24 procent in dezelfde periode een jaar geleden, tikte de beurs een nieuw recordniveau aan.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.