Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Olieprijs onder druk in aanloop naar OPEC-vergadering

Olieprijs onder druk in aanloop naar OPEC-vergadering
31 aug 2021 om 16:20

(ABM FN) De olieprijzen staan dinsdagmiddag onder druk, in aanloop naar een vergadering van oliekartel OPEC en diens partners op woensdag.

Marktanalist Craig Erlam van Oanda ziet oliehandelaren hopen op hints dat het kartel zijn gecommuniceerde productieverhoging zal terugschroeven. Momenteel is de planning van OPEC om  de dagproductie maandelijks steeds met 400.000 vaten te verhogen. 

“Het zou een verrassing zijn als ze iets doen op dit moment, ondanks de druk van het Witte Huis, gezien de huidige prijzen, de vraag en de onzekere vooruitzichten”, aldus Erlam.

Toch waarschuwt analist Helima Croft van RBC dat het gevaarlijk is om de bijeenkomt als een non-event te beschouwen.

Dit weekend zei olieminister Mohammad Abdulatif al-Fares van Koeweit tegen persbureau Reuters dat het besluit van OPEC+ om de olieproductie te verhogen alsnog teruggedraaid kan worden op de vergadering van 1 september.

“Nu de vierde golf van de coronacrisis in sommige gebieden toeslaat, moeten we terughoudend zijn en de geplande verhoging opnieuw overwegen”, aldus de olieminister tegen Reuters.

Persbureau Bloomberg meldde dinsdag op basis van data van het Joint Technical Committee die morgen tijdens de vergadering zal worden gebruikt, dat OPEC verwacht dat het aanbod de vraag volgend jaar zal overtreffen, in tegenstelling tot dit jaar. 

Voor 2022 rekent het kartel wereldwijd op een aanbod dat de vraag dagelijks met 2,5 miljoen vaten zal overtreffen, aldus een bron tegenover Bloomberg.

De prijs voor een vat olie daalt dinsdagmiddag circa een procent.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.