Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Sonos, Palantir en Organon trekken de aandacht op Wall Street

Sonos, Palantir en Organon trekken de aandacht op Wall Street
12 aug 2021 om 20:36

NEW YORK (ANP) – Producent van consumentenelektronica Sonos, softwareplatform Palantir en farmaceut Organon trokken donderdag de aandacht op Wall Street. Vanwege sterke kwartaalberichten werden hun aandelen flink hoger gezet. De belangrijkste beursgraadmeters in New York lieten slechts kleine koersbewegingen zien, maar er gingen net als een dag eerder wel weer nieuwe slotrecords in de boeken.

Sonos, vooral bekend van zijn draadloze speakersysteem, verraste de markten door het tweede kwartaal van het jaar af te sluiten met zwarte cijfers. Het bedrijf verhoogde ook zijn verwachtingen voor het hele jaar. Dit werd op de beurs beloond met een koerssprong van meer dan 7 procent. Palantir won op zijn beurt dik 11 procent na cijfers. Het concern zag de omzet op jaarbasis met 49 procent stijgen. Zowel qua winst en omzet presteerde het bedrijf beter dan voorzien.

Het van oorsprong Nederlandse Organon kwam ook met beter dan verwachte cijfers. De onderneming werd eerder afgesplitst van het Amerikaanse geneesmiddelenbedrijf Merck, dat buiten Noord-Amerika bekend staat als MSD. Het aandeel Organon won circa 12 procent.

Baidu

Veilingsite eBay (plus 1,3 procent) stond eveneens bij de winnaars, ondanks dat de resultaten niet al te best waren. Het bedrijf zag de handel op zijn platformen teruglopen, waarbij ook het aantal actieve kopers daalde. Voor het huidige kwartaal houdt het bedrijf ook rekening met een lagere omzet, nu de trend om alle spullen online te kopen minder is geworden.

Het Chinese e-commercebedrijf Baidu stelde de markten juist teleur met zijn voorzichtige outlook voor het huidige kwartaal. Het oplaaiende virus zit de poging van het bedrijf om geld te verdienen met andere onderdelen zoals clouddiensten of met slimme apparaten in de weg, zo waarschuwde het bedrijf. Het aandeel verloor ruim 3 procent.

FTC

Zowel de Dow-Jonesindex als de S&P 500 sloot op zijn hoogste stand ooit. De Dow-Jonesindex eindigde een fractie hoger op 35.499,85 punten. De brede S&P 500 won 0,3 procent tot 4460,83 punten. Daarnaast steeg techgraadmeter Nasdaq 0,4 procent naar 14.816,26 punten.

Beleggers reageerden ook op uitspraken van het hoofd van de Federal Trade Commission (FTC), die zei dat toezichthouders in de Verenigde Staten vaker overnames van bedrijven zouden moeten blokkeren als de concurrentie in het geding dreigt te komen. Daarop ging de koers van Aerojet Rocketdyne dik 4 procent omlaag. De FTC is namelijk bezig met een onderzoek naar plannen van defensieconcern Lockheed Martin (min 1 procent) om de maker van raketmotoren in te lijven voor 4,4 miljard dollar.

De euro was 1,1735 dollar waard, net als bij het sluiten van de Europese beurzen eerder op de dag. Een vat Amerikaanse olie werd 0,5 procent goedkoper op 68,93 dollar. Brentolie kostte 0,4 procent minder op 71,17 dollar per vat.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.