Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

OPEC laat raming olievraag ongemoeid ondanks impact Delta-variant

OPEC laat raming olievraag ongemoeid ondanks impact Delta-variant
12 aug 2021 om 11:50

WENEN (ANP) – De olieproducerende landen verenigd in oliekartel OPEC morrelen niet aan de eerdere voorspellingen wat betreft de wereldwijde olievraag. Ook niet nu de zeer besmettelijke Delta-variant van het coronavirus wereldwijd om zich heen grijpt, wat mogelijk de olievraag kan aantasten. In verschillende landen zijn strengere maatregelen van kracht om besmettingen te voorkomen.

De OPEC-landen blijven erbij dat de vraag naar olie dit jaar met 5,95 miljoen vaten per dag zal stijgen, zo werd in een maandelijks rapport gemeld. Dat komt neer op een stijging met 6,6 procent wat gelijk is aan de prognose van een maand eerder. Volgend jaar trekt het brandstofgebruik verder aan met gemiddeld 3,3 miljoen vaten per dag, aldus OPEC.

In het rapport wordt wel stilgestaan bij de “talrijke uitdagingen” waar economieën wereldwijd mee te maken hebben. Maar evengoed gaan de olieproducerende landen ervan uit dat de wereldeconomie zich zal blijven herstellen. De prognose van OPEC staat haaks op die van energieagentschap IEA die eerder op donderdag zijn vooruitzichten bijstelde.

Prognose

De OPEC verhoogde ook zijn prognose voor de groei van de wereldeconomie in dit jaar van 5,5 procent naar 5,6 procent. Volgens het kartel zal de impact van de pandemie binnen de perken blijven ondanks “aanzienlijke onzekerheden”. De vooruitzichten voor 2022 werden met eenzelfde percentage verhoogd tot 4,2 procent.

De landen van de OPEC en bondgenoten, waaronder Rusland (OPEC+), waren eerder overeengekomen de productie van ruwe olie met 10 miljoen vaten per dag te verminderen om de prijzen te stutten. Dat kwam neer op ongeveer 10 procent van de wereldwijde vraag. De beperkingen werden doorgevoerd toen de mondiale energievraag tijdens de coronacrisis inzakte.

De landen hebben intussen de productie geleidelijk verhoogd. In juli was de verlaging teruggebracht tot ongeveer 5,8 miljoen vaten per dag. Tijdens een bijeenkomst in juli is OPEC+ overeengekomen de productie vanaf augustus verder op te voeren.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.