Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Aziatische beurzen winnen terrein, Nikkei gesloten

Aziatische beurzen winnen terrein, Nikkei gesloten
9 aug 2021 om 06:23

TOKIO (ANP) – De aandelenbeurzen in de Aziatische regio wonnen maandag overwegend terrein na een kwakkelend begin van de handelsdag. Beleggers verwerkten een reeks macro-economische cijfers uit China en trokken zich op aan het nieuwe slotrecord van de Dow-Jonesindex op Wall Street, dat volgde op het beter dan verwachte Amerikaanse banenrapport. De handel verliep verder relatief rustig aangezien de belangrijke financiële markt in Tokio gesloten bleef vanwege een vrije dag in Japan.

De hoofdindex in Shanghai noteerde tussentijds 1,2 procent in de plus en de Hang Seng-index in Hongkong steeg 0,8 procent. Uit cijfers van de Chinese overheid bleek dat de producentenprijzen in juli verder zijn gestegen met 9 procent, tegen een plus van 8,8 procent een maand eerder. De prijzen die producenten voor hun goederen rekenen gaan omhoog door de hogere grondstofprijzen en leveringsproblemen. De consumentenprijzen namen daarentegen in een trager tempo toe en stegen met 1 procent, ten opzichte van 1,1 procent in juni. De afname werd vooral veroorzaakt door dalende voedselprijzen.

Afgelopen weekeinde bleek al dat de export van goederen vanuit China in juli op jaarbasis minder hard is gegroeid dan in voorgaande maanden. Dit komt onder meer door de opkomst van de Delta-variant van het coronavirus. Uitbraken in Aziatische landen als Vietnam zorgen voor problemen in de leveringsketens van Chinese bedrijven. Ook had China zelf last van lokale corona-uitbraken. Door de zware regenval die leidde tot overstromingen in China werd het vervoer van producten en grondstoffen ook moeilijker en duurder.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.